Naszrallah: Ha háború tör ki az USA és Irán között, az Izrael elpusztítását eredményezheti

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Irán támogatását élvező Hezbollah terrorszervezet vezetője azt mondta pénteken, ha háború tör ki az Egyesült Államok és Irán között, abba Izraelt is be fogják húzni.

„Irán kegyetlen és erőteljes bombázásra képes Izrael ellen,” nyilatkozta Hasszán Naszrallah egy interjúban, melyet az Al-Manar TV adott le. „Amikor az amerikaiak megértik, hogy ez a háború elpusztíthatja Izraelt, újra átgondolják.”

Két hete egy vezető iráni törvényhozó azzal fenyegetett, hogy Izrael „fél órán belül” megsemmisül, ha az Egyesült Államok megtámadja az Iszlám Köztársaságot.

„Ha az USA megtámad bennünket, Izrael hátrelevő ideje csupán fél óra lesz,” mondta a Mehr hírügynökség szerint Mojtaba Zolnour, az iráni parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának elnöke.

Naszrallah ugyanakkor azt állította, a regionális szereplők a háború megkadályozásán dolgoznak.

„Kollektív felelősségünk a térségben, hogy megakadályozzunk egy amerikai háborút Iránnal,” hozzátéve, hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek nem érdekeltek a konfliktus kitörésében.

Naszrallah a Hezbollah katonai képességeivel kapcsolatban azt mondta, jelentős fejlődésen mentek keresztül a terrorszervezet és Izrael közötti 2006-os háború óta.

„A fegyvereink mind minőségben, mind mennyiségben fejlettebbek, precíziós rakétáink és drónjaink is vannak.”

Izrael becslései szerint az Irán támogatta csoport több mint 100 000 rakétából és lövedékből álló arzenállal rendelkezik.

Az interjú során egy izraeli térképet elővéve Naszrallah megmutogatta azokat a stratégiai célpontokat, amiket elmondása szerint a Hezbollah megtámadhat, többek között a Ben Gurion Nemzetközi Repteret, fegyverraktárakat, sótalanító üzemeket, az asdodi kikötőt valamint a Vörös-tengernél fekvő Eilatot.

Naszrallah azt állította, bár olyan támadó képességekre és fegyverekre tettek szert, melyek megváltoztatják az erőviszonyokat, megggyőződése, hogy nem kerül sor háborúra, mert Izrael fél a következményektől.

Joel Sztrik vezérőrnagy, az izraeli hadsereg szárazföldi erejének év elején kinevezett parancsnoka áprilisban azt nyilatkozta, a Hezbollah továbbra is meglepetés inváziót tervez északon, annak ellenére, hogy az izraeli hadsereg felfedte és megsemmisítette a határokon átnyúló terroralagútjait.

Az izraeli hadsereg december 4-én indította el a Hezbollah-alagutak feltárására és megsemmisítésére irányuló Északi-pajzs hadműveletet, mely január 13-án a hatodik és egyben utolsó izraeli területre átnyúló járat megtalálásával és megsemmisítésével ért véget.

Izraeli katonai tisztviselők szerint a libanoni határ mentén talált alagutak a Hezbollah meglepetésre játszó támadási tervének központi elemeit képezték, és megsemmisítésük jelentős visszaesést jelent a terrorszervezet számára, évekre elhalasztva az Izrael elleni konfrontáció lehetőségét.

Naszrallah Szíria kapcsán megjegyezte, hogy a közelmúltban elkezdődött a harcosok kivonása, akik 2013 óta Bassár Aszad oldalán harcolnak a polgárháborúban. Pontos számadattal azonban nem szolgált.

Teljes cikk

[popup][/popup]