Nagyszabású terrortámadást hiúsítottak meg az izraeli biztonsági erők

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli biztonsági erők hétfőn további műveleteket hajtottak végre Júdea Szamária területén, hogy meghiúsítsák a terrortámadásokra vonatkozó terveket, amelyekről egy Hamász-sejt mintegy 20 elfogott tagjának letartóztatása után értesültek.

Fotó: Izraeli Védelmi Erők/Twitter

Héber nyelvű médiajelentések szerint a razziák során jelentős mennyiségű robbanószerkezetet találtak, amiket a sejt egy fővárosi terrortámadáshoz használt volna a következő napokban.

A több kilogramm robbanóanyagot egy kútba rejtették, amelynek pontos helyét azután határozták meg, hogy a Sabak belbiztonsági szolgálata kihallgatta a sejt irányítóját és más tagjait.

Ez volt a második éjszakai művelet Bidu közösségben, Jeruzsálem közelében. Az előző este három hamászos fegyveres halt meg az izraeli katonákkal folytatott tűzharcban.

Az akció során most is összecsapásokról számoltak be Biduban, de sérülésről nem érkezett jelentés.

A sejt irányítóját vasárnap egy tűzharc során Burkin közösségben megsebesítették és letartóztatták.

Az Izraeli Védelmi Erők vizsgálatának kezdeti szakaszában megállapítást nyert, hogy amikor a csapatok közeledtek a házhoz, amelyben a gyanúsított rejtőzött, egy Hamász fegyveres a ház udvaráról közelről tüzet nyitott rájuk.

Két izraeli katona – egy századparancsnok és a rádiósa – súlyosan megsérült. A sebesült gyanúsítottat őrizetbe vették.

A hadsereg közlése szerint a Hamász-sejt legalább hét feltételezett tagját elfogták szombatról vasárnapra virradóra a letartóztatási razziák során, és legalább öt másik terroristát megöltek, miután tüzet nyitottak az izraeli csapatokra. A razziákban öt fegyvert is lefoglaltak, nagy mennyiségű lőszerrel együtt. A csoport több tagját az azt megelőző éjszakákon végzett műveletek során tartóztatták le.

A becslések szerint a következő napokban folytatódnak a terrorhálózat felszámolására irányuló műveletek Júdea és Szamáriában, mivel a hadsereg úgy véli, hogy egyes tagok még mindig szabadlábon vannak.

,,Fontos tudnotok, hogy ha nem állítottuk volna meg ezt a Hamász terrorszervezet-hálózatot, előrehaladott szakaszban lennének, és támadásokat hajtottak volna végre izraeli városokban” – mondta Aviv Kochavi vezérkari főnök hétfőn.

Teljes cikk

[popup][/popup]