Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a nácizmus áldozatai emlékének megőrzésére

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a holokauszt, valamint a nácizmus és a fasizmus valamennyi áldozata emlékének megőrzésére és tiszteletben tartására – hangzott el a Nemzetközi Holokausztemlékezet Szövetség (IHRA) tagországainak külügyminiszteri szintű brüsszeli ülésén vasárnap.

Az ülés részleteit ismerő források szerint az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 75. évfordulója, valamint az esemény alkalmából kijelölt, január 27-én esedékes Nemzetközi Holokauszt Emléknapot megelőzően tartott megbeszélésen a résztvevők rögzítették: elkötelezik magukat amellett, hogy a holokauszt zsidó áldozatainak, a romák elleni népirtás és más áldozatok üldöztetésének emlékét ápolják, a társadalom széles rétegében tudatosítják.

Kijelentették, hogy nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a holokauszt oktatására, emlékezetének megóvására. Kutatására irányuló erőfeszítéseknek politikai támogatását növelni fogják, az áldozatok üldözésével kapcsolatos történelmi adatok megőrzésére irányuló erőfeszítéseket pedig fokozzák.

Az IHRA szövetséges országai elkötelezték magukat amellett, hogy együttműködnek az antiszemitizmus elítélése, terjedésének megakadályozása érdekében.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a tanácskozást követően arra hívta fel a figyelmet, hogy a világban sokfelé vannak még mindig súlyos emberi jogi jogsértések, népirtások egyebek mellett Szíria, Jemen, Irak és más konfliktusforrások vonatkozásában.

Fontosnak nevezte, hogy 20 évvel a stockholmi nyilatkozat elfogadását követően az IHRA alapokmánya térjen ki, és vegyen figyelembe olyan új, veszélyeket hordozó felületeket, mint a közösségi média, ahol büntetlenül kérdőjelezik meg sorozatosan a holokauszt tényét, és nyíltan terjed az antiszemitizmus.

A Stockholmi Nyilatkozat 2000-ben kimondta, hogy a holokauszt példátlan jellege örökre egyetemes jelentőségű marad, az IHRA tagországai pedig vállalták, hogy erőfeszítéseket tesznek a holokausztról való megemlékezés, valamint az ehhez kapcsolódó oktatási és kutatási tevékenység előmozdítása és támogatása érdekében.

Az IHRA célja, hogy a politikai és társadalmi vezetők minél szélesebb ismereteket közvetítsenek a tagországok állampolgárai és a nemzetközi közvélemény számára a holokauszttal kapcsolatban.

Magyarország 2015-ben töltötte be a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség soros elnöki pozícióját. (MTI)

[popup][/popup]