Nagy felhajtással emlékeznek meg Kenderesen Horthy újratemetésének 30-ik évfordulójáról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A kormányt Lázár János képviseli és többezer vendéget várnak Kenderesre, amelyet többmilliárdos kormánytámogatásból csinosítottak ki.

Horthy újratemetés 1993-ban

A hivatalos program szerint előbb istentiszteletet tartanak, aztán a Horthy-ligetben lesz emlékező műsor, onnan vonulnak a volt kormányzó tisztelői a Horthy család kriptájához, majd végül kimennek a vasútállomásra. Ahol lesz kiállítás, idehozzák Budapestről a Horthy-vonatot, sőt jön a kormányzói autó is.

A 24.hu nagy riportban járja körül a témát.

A Kenderes szélén lévő MÁV-állomás remek summája a helyi Horthy-paradoxonnak, amelybe folyton beleütközünk ittlétünk alatt.

Az ezer sebből vérző államvasút képes volt közel félmilliárd forintból felújítani 2019-ben az eredetileg 1887-ben épített neobarokk, ma már műemlékvédelem alatt álló épületet, amelyet 1931-ben egy külön kormányzói váróteremmel is kiegészítettek Horthy Miklós számára. A felújítás, szó se róla, gyönyörűen sikerült – kár, hogy a ritka szép épület évek óta zárva van. A kenderesiek nem használhatják.

Egy helyi férfi így meséli saját, e tárgykörben szerzett tapasztalatait: „Nagyon szép, gyönyörű, hogyne. Kár, hogy amikor esik vagy fúj a szél, akkor se mehetünk be, hanem az épület mellé épített előtető alatt kell álldogálnunk, amíg megjön a vonat. Jegyárusítás sincs. Azért újították fel, hogy ne nyissák ki?”

Vasárnap azonban kinyitják, igaz, nem a helyi, 60 kilométer/órával robogó kispiros utasainak, hanem azoknak, akik kiállítást néznének a MÁV dicső múltjáról.

A Lázár minisztériuma alá tartozó Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a kenderesi állomásról azt a tájékoztatást adta a 24.hu-nak, hogy a „jelenleg üresen álló mellékvonali állomásépület kiválóan alkalmas arra, hogy a két világháború közötti meghatározó közlekedéspolitikát, amelynek alapvetése a trianoni békeszerződés következtében a hazai vasúthálózatot érő rendszerszintű sokkhatás volt, valamint a hálózat két világháború közötti újjáépítését, fejlesztéseit bemutassa.”

Erről szól tehát majd a kiállítás. Amiben azért többszörösen jelen lesz a Horthy család is. A kapcsolódást segíti az is, hogy a volt kormányzó fia, a repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Horthy István 1940-ben a MÁV elnöke lett, igaz, ezzel a kinevezésével – olvasható az életrajzában– „a magyar kormány hosszú hagyományt tört meg, ti. először került a MÁV élére nem vasúti szakember.”

Teljes cikk

[popup][/popup]