Nácik zsákmányát adták vissza tulajdonosának

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Nicolas Poussin egy olajfestményét adták vissza jogos tulajdonosának: a 17. századi képet 1944-ben a nácik kobozták el Franciaországban egy zsidó családtól, és a közelmúltban az olasz hatóságok Padovában találták meg.

Az olasz rendőrség által kibocsátott fénykép a visszaadott festményról: “Loth avec ses deux filles lui servant boire” melyet Nicolas Poussin (Les Andelys 1594 – Róma. 1665), Fotó Olasz rendőrség sajtóirodája / AFP

A Loth avec ses deux filles lui servant a boire című, a bibliai Lótot és két lányát ábrázoló 120 centiméter széles és 150 centiméter magas képet Poitiers német megszállásakor lopták el – közölték az olasz hatóságok.

A festmény tulajdonosai a háború után kezdték keresni az alkotást, és a mű az 1936 és 1945 között Franciaországban elkobzott értékek listájára is felkerült. A festmény utáni nyomozást 2020-ban indították újra, amikor az örökösök, egy 98 éves svájci állampolgár és egy 65 éves amerikai olasz ügyvédje útján keresetet nyújtott be az ügyben. Az olasz csendőrségnek a közelmúltban sikerült megtalálnia a képet egy padovai műkereskedőnél.

Mint kiderült, a képet 2017-ben vásárolta meg Franciaországban egy olasz műkereskedő, aki aztán eladta egy másik olasz műkereskedőnek. Utóbbi 2019-ben Hollandiában állította ki az alkotást, és a tárlaton ismerte fel egy Olaszországban élő holland művészeti szakértő. Az olasz hatóságok végül a padovai műkereskedő otthonában foglalták le a képet, amelyet ezt követően visszaadtak jogos tulajdonosainak, az egykori zsidó család leszármazottjainak.

Nicolas Poussin (1594-1665), a francia barokk festészet legnagyobb mesterei közé tartozott. Élete nagy részét Rómában töltötte, számos bibliai és mitológia témájú képet festett. (MTI)

*

Néhány hete Franciaország visszaadott már egy másik festményt, Gustav Klimt egy művét, miután beigazolódott, hogy a zsidó tulajdonost a náci korszakban rákényszerítették a kép eladására.

Európában számos, korábban zsidó tulajdonban álló műtárgy került állami gyűjteményekbe a vészkorszakot követően, és különböző megoldásokat alkalmaznak a kényes helyzet mai feloldására.

A vészkorszak idején a németek által Magyarországon lefoglalt és részben magyar múzeumokba került műtárgyak ügyében is zajlott per és egyeztető tárgyalás a Herczog Mór Lipót által létrehozott jelentős budapesti magángyűjtemény örököse, Martha Nierenberg amerikai-magyar állampolgár és az állam között.

[popup][/popup]