Náci jelképnek nézték az MTK-molinót

Írta: sport.hir24.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

MTK drap

A csütörtöki, Vojvodina elleni Európa-Liga selejtezőn az UEFA ellenőrei náci jelképnek nézték az egyébként nem kimondottan a szélsőjobboldali szurkolóiról elhíresült MTK egyik molinóját. A klub 1888-as alapításának emléket állító drapériában a 88-as szám szúrta az ellenőrök szemét, ami valóban egy közismert náci motívum.

A csapatnak végül le kellett szednie a kérdéses drapériát – panaszolta el VS-nek az MTK több szurkolója. A szurkolók értetlenül állnak az eset előtt, már csak azért is, mert számos másik – az évszámot szintén tartalmazó – molinót nem kifogásoltak az ellenőrök. (A 88 jelentése neonáci körökben „Heil Hitler”, miután a H az ABC nyolcadik betűje.)

Deutsch Tamás, az MTK elnöke, emiatt levelet intézett a Vojvodina elnökéhez és ebben egyebek közt az alábbiakat írta:

“Ezzel kapcsolatban arról szeretném tájékoztatni Elnök urat, hogy a zászlón „1888” felirat volt olvasható. A dátum nem más, mint az MTK megalapításának esztendeje. Egyszerre tragikomikus, abszurd és rendkívül sértő még a feltételezés is, hogy a polgári-zsidó hagyományokat képviselő, humanista eszméket valló, 127 esztendős klubunk esetében az alapításunk évszámának utolsó két számjegye, a 88 neonáci szimbólumként lenne használatos a drukkereink által.

A második világháború vérzivataros éveiben, a magyarországi zsidótörvények faji alapon korlátozták az MTK tevékenységét, majd lényegében betiltották a klubot és rengeteg sportolónk, edzőnk, klubtagunk és szurkolónk lett a holokauszt áldozata.

Mindezek alapján kénytelenek vagyunk tiltakozni a történtek miatt, és az FK Vojvodina, illetve a szurkolói iránti tisztelhetünk ismételt kifejezése mellett, határozottan visszautasítani az újvidéki rendezők túlkapását.

A klubjaink közötti jó viszony alapján bízunk abban, hogy a rendezők súlyos tévedését belátta az FK Vojvodina, és megköveti az MTK Budapest szurkolóit, a klubunk számára durván sértő valótlan feltételezés, illetve súlyos tájékozatlanság miatt bekövetkezett túlkapás miatt.”

[popup][/popup]