Moszkva: hét és fél év börtön egy izraeli turistának kilenc gramm marihuánáért

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Már több ízben írtunk arról az izraeli túristáról, akit – vélhetőleg politikai okokből – sokéves börtönbüntetésre ítéltek, kábítószercsempészet vádjával.

Az izraeli-amerikai kettős állampolgár 26 éves Naama Issachar áprilisban átutazóban volt a moszkvai repülőterén, hazafelé tartva Indiából Izraelbe. A vámtisztviselők közel 9,6 gramm marihuánát találtak a bőröndjében, és letartóztatták kábítószer-birtoklásért. Néhány héttel később a vádakat súlyosbították kábítószer-csempészeti kísérletre, majd két hete 7,5 év börtönre ítélték.

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök az ítélethirdetés után beszélt Issaachar anyjával és azt mondta neki, hogy nem adja fel a harcot. „Mindenképp folytatni fogom a munkát Naama hazahozása érdekében”.

Netanjahu kedden egy politikai rendezvényen kijelentette, hogy haza fogja hozni Naamát, de a szóvivője másnap csökkentve az elvárásokat közölte, hogy ez időbe telik.

Issachar családja dühösen reagált az ítéletre, a tárgyalást „színjátéknak” nevezve, és felszólította Netanjahut, hogy teljesítse ígéretét. „Nem Naamának kellene a vállán hordania minden érdeket és ellentétet Izrael és Oroszország között,” mondta a család. „Arra kérjük a miniszterelnököt, hogy teljesítse kötelezettségeit. Ne engedje, hogy Putyin Izraelbe jöjjön az állami ünnepségre [januárban a holokauszt nemzetközi emléknapjára] anélkül, hogy Naama hazatérne.”

A 12-es csatornának egy izraeli diplomáciai tisztviselő azt mondta, hogy Jeruzsálemet nem lepte meg az ítélet, és Issacharnak a legnagyobb esélye a szabadulásra diplomáciai úton van.

Az Ynet szerint Izrael megbízott orosz nagykövete, Jákov Livne, aki jelen volt a meghallgatáson, megjegyezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök, ha úgy dönt, bármikor szabadon engedheti Issachart.

Issachar azt mondta a tárgyaláson, hogy nem tudta, mi szerepel a vallomásban, amit aláírt, mert oroszul volt, és nem volt jelen tolmács. „Nem tudtam, hogy egy vallomást írok alá,” és arra utalt, hogy a dokumentuk bizonyos részeit meghamisíthatták.

Issachar védelmi csapata, Vadim Klyuvgant orosz ügyvéd vezetésével azt mondta a bíróságnak, hogy nem Issachar vásárolta a táskájában lévő kábítószereket, és nem tudta, hogy kábítószer van nála.

A fellebbezés fő érve az az állítás volt, hogy mivel átutazóban volt, és nem szándékozott elhagyni a repülőteret, nem történt csempészet, így az elkövetett bűncselekmény kismértékű volt.

Oroszország korábban fogolycserét ajánlott Izraelnek, alkutárgyának használva Naamát egy orosz hackerért.

Alekszej Burkov orosz hackert 2015-ben tartóztatták le, miközben Izraelben vakációzott, az Interpoltól kapott riasztást követően.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]