Morális fenevadak

Írta: Bruck András / index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Amikor már minden lábtörlő elkopott, még mindig ott van Izrael, amelybe bárki beletörölheti a lábát.

Bruck András

Bruck András

TGM, akinek ezerféle véleménye mindig mindenben és mindenkijétől különbözik, hogy, hogy nem, éppen az izraeli-arab konfliktusban veszítette el egyéni karakterét: álláspontja virulensen Izrael-ellenes, pont olyan, mint amilyen a tömegtüntetéseket szervező nyugati baloldalé és a megszállottan antiszemita hazai jobboldalé.

Nincs ebben semmi új, Izrael sok emberből hozza ki a morális fenevadat, elvégre Izraelt többségükben zsidók lakják. És róluk másként szokás beszélni, mint más nemzetek fiairól. Például úgy, ahogy az iráni legfelsőbb vezető: Izrael veszett kutya. Vagy így: Izrael egy katonai kaszt által működtetett embertelen, erőszakos, terjeszkedő, kíméletlen terrort alkalmazó állam, amely brutálisan elnyomja, és halomra öli a palesztinokat.

Ezek meg mind TGM jelzői, ítéletei.

Kit érdekelnek például a kurdok, akik szintén azért harcolnak, hogy saját országuk legyen. Annyit ölnek meg belőlük a törökök, amennyit akarnak, a török hadsereg annyi kurd falut töröl el a föld színéről, amennyit jónak lát. Na és? Szegény kurdok pechje, hogy nem Izrael áll az országalapításuk útjában, mert így a kutya sem törődik velük. Ott nincsenek kamerák, a CNN nem közvetíti élőben, amikor a török tankok elindulnak a kurd falvak felé. A morális fenevadak olyankor a láncuk végén szunyókálnak.

Csak Izrael, csak a zsidók. A világ erkölcsi energiabombái mind ott robbannak a zsidók parányi földjén. Izraelnek joga van megvédeni magát, mondják a nagyhatalmak vezetői, de a védekezés legyen arányos. Arányos, mivel? És hogyan kell arányosan harcolni? Csak akkor lőhetek, ha már annyi halottam van, mint az ellenségemnek? Az USA talán arányosan harcolt Irakban, a NATO csapatok meg Afganisztánban? Vagy az oroszok a csecsenek ellen? „Izraelnek azért vannak rakétái, hogy megvédje a gyerekeit, az ellenségünknek meg azért vannak gyerekei, hogy védjék a rakétáikat” – mondta az izraeli miniszterelnök, és igazat szólt.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]