Modern kori embertelenség

Írta: Frei Tamás / metropol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Aszad-rezsim elleni küzdelemnek eddig 210 ezer halálos áldozata van, és 840 ezer súlyos sebesültje. Egymillió ember.”

Frei TamásEzek a számok már nehezen értelmezhetők. A szíriai polgárháború négyéves „születésnapján” néhány nemzetközi segélyszervezet az áldozatok számát alaposan részletező felhívást tett közzé, ezzel próbálva megdöbbenteni a világot.

Azt hiszem, sikerült.

Az Aszad-rezsim elleni küzdelemnek eddig 210 ezer halálos áldozata van, és 840 ezer súlyos sebesültje. Egymillió ember. Nehezen átérezhető dráma, mert ez a „szám” inkább már csak statisztika. Átélhetetlen, hideg és távoli. A polgárháború előtt 23 milliós Szíria lakossága mára 18 millióra apadt, mert ötmillióan elmenekültek az országból. Részben róluk szól most Európa legújabb konfrontációs felülete, a menekültügy.

Jönnek a Földközi-tengeren ócska, zsúfolt lélekvesztőkön, jönnek a görög, bolgár és szerb határon, menekülnek a távolból már átérezhetetlen és felfoghatatlan szír káoszból. Miközben másik hatmillió az ország határain belül keres menedéket. Összesen 11 millió szír otthontalan. Külső és belső emigránsok, a toldozott-foldozott szír térkép kiismerhetetlen zűrzavarában elsüllyedő reményvesztett civilek.

A kormányerők, a lázadók és az Iszlám Állam hármas kereszttüzében négy év alatt egy egész magyarországnyi lét fogyott el, és lett helyette vér, rom, szenvedés és könny.

Emlékszem, néhány évvel ezelőtt a Golán-fennsík szír oldalán jártam, ahol az Aszad-kormány propagandaminisztériumának kísérői elszörnyedve mutogatták nekem az izraeliek által 1967-ben szétlőtt épületeket, a golyó szaggatta falakat. Visszatekintve és a mai Damaszkusz fotóit látva, a Golán már-már nevetséges színházi díszletnek tűnik. Az a pár épület ugyanis, melyek falában a múzeumigazgatókra emlékeztető hivatalnokok golyónyomokat mutogattak, legalább még állt. A hatszáz éves aleppói bazár, generációk remekműve viszont mára a földdel lett egyenlővé.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]