Mit akar Erdogan, amikor az izraeli kapcsolatok javításáról beszél?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Miután Recep Tayyip Erdogan török elnök a múlt héten nyilvánosan kijelentette, hogy javítani akar az országa és Izrael közötti kapcsolatokon, az izraeli kormány úgy döntött, hogy óvatosan puhatolózni fog Törökországnál annak megállapítására, hogy a szándékai őszinték-e, nyilatkozta két izraeli tisztviselő a Walla és az Axios riporterének, Barak Ravidnak.

Erdogan török miniszterelnök

Az ügy hátteréről az ujkelet.live közöl összefoglalót:

Az egykor szövetséges Törökország és Izrael közötti kapcsolatok az utóbbi években jelentősen megromlottak. Szíria északi részét illegálisan elfoglaló és a kurdokat üldöző Ankara többször elítélte Izrael júdea és szamáriai “megszállását” és a palesztinokkal szembeni bánásmódját.

Erdogan múlt héten azt állította, Törökország jobb kapcsolatokat szeretne Izraellel, de a palesztinokkal szemben folytatott politikáját továbbra is „elfogadhatatlannak” tartja.

„A palesztinai politika egy határvonal számunkra. Elfogadhatatlannak tartjuk Izrael palesztin politikáját; az ott végrehajtott irgalmatlan cselekedeteik elfogadhatatlanok”- mondta Erdogan az újságíróknak Isztambulban a pénteki ima után.

Erdogan arra is utalt, hogy részben Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezetése a hibás a két ország közötti megromlott kapcsolatokért. Ankara egyébként korábban azt javasolta az izraelieknek, hogy válasszanak más vezetőt.

„Ha nem lettek voltak ügyek a legfelsőbb szinten [Izraelben], akkor a kapcsolataink nagyon mások lennének” – mondta, hozzátéve. hogy a két ország továbbra is együttműködik hírszerzési téren. „Szeretnénk magasabb szintre emelni a kapcsolatainkat.”

Az izraeli kormány bizonytalan abban, hogyan olvassa a Törökországból érkező jelzéseket, de Erdogan észrevételei után Gabi Askenázi külügyminiszter úgy döntött, hogy ülést tart a kérdésben. A találkozón, amelyre szerdán került sor a külügyminisztériumban, a miniszterelnöki hivatal, a védelmi minisztérium és a Moszad vezető tisztségviselői is részt vettek.

A találkozóról tájékoztatott izraeli tisztviselők azt nyilatkozták Ravidnak, hogy Askenázi elrendelte, hogy több csatornán keresztül kezdjenek finoman tapogatózni a törököknél annak felderítésére, hogy Erdogan mennyire gondolja komolyan az Izraellel való kapcsolatok javítását. A tisztviselők szerint Izrael semmilyen hivatalos, nyilvános reakciót nem fog tenni a török elnök észrevételeire, és megpróbálja titokban bevonni a török kormányt.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője nem kívánt nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

Az izraeli tisztviselők úgy gondolják, hogy Erdogan új hangvétele közvetlenül kapcsolódik a megválasztott elnök, Joe Biden közelgő beiktatásához. Erdogan aggódik amiatt, hogy Biden – aki anno „autokratának” nevezte a török vezetőt – keményen fel fog lépni Törökországgal szemben, és az Izraellel ápolt kapcsolatok felmelegítésével pontokat szerezhet az új amerikai elnöknél.

Az izraeli tisztviselők azt mondták, nagyon óvatosak lesznek, tekintettel az Erdogan valódi szándékaival kapcsolatos gyanújukra. Mindenesetre Izrael nem fog rontani a Görögországgal és Ciprussal fennálló kapcsolatain a Törökországgal való kapcsolatai helyrehozásáért.

A Walla híroldal szerdai riportja szerint Azerbajdzsán az Izrael és Törökország közötti kapcsolatok megújításán fáradozik. Jeruzsálem és Ankara is az azeri elnök, Ilham Alijev kormányának nyújtott katonai támogatást a legutóbbi azeri-örmény hegyi-karabahi háború idején. Aliyev állítólag ezen a héten telefonon beszélt Erdogánnal, és különféle módokat javasolt a Törökország és Izrael közötti diplomáciai kapcsolatok javítása érdekében.

Erdogan pozitívan reagált a kezdeményezésre a Walla szerint, és az azeri tisztviselők azt mondták izraeli kollégáiknak, hogy Erdogan nem Izrael-ellenes, az Izrael ellen uszító tanacsadók már nincsenek mellette.

Teljes cikk.

[popup][/popup]