Mindenkit újraválasztottak

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

…az izraeli helyhatósági választásokon


Izraelben nyilvánosságra hozták a keddi helyhatósági választások egyelőre nem hivatalos eredményét, a szavazatok 98 százalékának összesítése szerint a polgárok a legtöbb helyen újabb öt évre bizalmat szavaztak az eddigi polgármestereknek – közölte a katonai rádió.

Jeruzsálemben újraválasztották Nir Barkatot, miután hat százalékkal alulmaradt vele szemben Móse Leon, Avigdor Liberman volt külügyminiszter és a szefárd ultraortodox Sasz párt jelöltje. A vallásos városban Barkat elsősorban a szekulárisok támogatását élvezi. Noha alapvetően jobboldali meggyőződésű, támogatta őt a Munkapárt, sőt a radikális balodali Merec párt is.

barkat

Nir Barkat, Jeruzsálemben győzelmét ünnepli.

A szekuláris Tel Avivban a szociáldemokrata Munkapárt támogatásával ismét, immáron negyedszer Ron Huldai maradt a város élén. A választók 53 százalékának bizalmát szerezte meg, nyíltan meleg kihívója, a balliberális Merec párt parlamenti képviselője, Nicán Horovic csak a voksok 38 százalékot szerezte meg.

Az észak-izraeli Haifa élén is ismételhet Jona Jahav, az eddigi polgármester, és a déli Beér-Seva városban is hivatalában maradhat még öt évig Rubik Danilovics.

Három városban olyan jelölteknek is bizalmat szavaztak, akik ellen korrupciós büntetőeljárás folyik, miután a Legfelsőbb Bíróság engedélyezte indulásukat, noha megválasztásuk esetén azonnal vissza kell vonulniuk és ügyük tisztázásáig nem láthatnak el közhivatalt.

Különösen magas, hetven százalék feletti volt a részvétel a voksoláson az arab városokban, ahol a legtöbb helyen új vezetők állnak majd a helyi hatóságok élére.

[popup][/popup]