Mindenképp felállítják a Hóman-szobrot

Írta: MTI - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Nem mond le a székesfehérvári Hóman Bálint- szobor felállításáról az azt szervező alapítvány, de annak ünnepélyes felavatásáról később dönt – közölte kedden a szervezet kuratóriumának elnöke székesfehérvári sajtótájékoztatóján.

Hóman Bálint alapítvány 20151215

Székesfehérvár, 2015. december 15. Kováts Gábor, a Hóman Bálint Alapítvány kuratóriumának elnöke bejelenti a Hóman Bálint-szobor felállításának szándékát Székesfehérváron, a Bartók Béla téren 2015. december 15-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kováts Gábor a szobor tervezett helyén, a székesfehérvári Bartók Béla téren azt mondta, hogy Hóman Bálint nemzet- és városépítő tevékenysége ismeretében az alapítvány “nem mondhat le” a szobor ünnepélyes avatásáról.     Székesfehérvárt és annak polgármesterét ma nemtelen támadások és súlyos fenyegetések érik, amelyek összeegyeztethetetlenek Hóman  Bálint céltudatos nemzet- és városépítő tevékenységével – tette hozzá.

Az alapítvány a vádakat visszautasítja, és “a megtámadottak védelme érdekében” a későbbiekben dönt a december 29-ére tervezett ünnepélyes szoboravatóról – közölte a kuratóriumi elnök.

Kováts Gábor bejelentette, hogy a Hóman Bálint Alapítvány a szoborállítással kapcsolatos kormányzati és önkormányzati támogatás visszafizetésére közadakozást hirdet meg Facebook-oldalán.

A kuratóriumi elnök Hóman Bálint tevékenységéról elmondta: négy iskola épült a városban munkássága idején, köztük a téren álló ciszterci gimnázium, és nevéhez fűződik több tízezer szegény sorban levő gyermek iskoláztatása.

Emellett a település mai iparát meghatározó korábbi fegyver-, alumínium- és repülőgépgyár, illetve a szerszámipari művek megalakulása is Hóman közreműködésével történt. Nem beszélhetnénk ebben a városban semmilyen koronázótemplomról sem, ha Hóman közreműködésével nem indul meg a belváros és a nemzeti emlékhelyek feltárása – tette hozzá.

A sajtótájékoztató után a néhány társával a helyszínen demonstráló Földi Judit, a DK helyi önkormányzati képviselője a sajtónak azt mondta: sajnálattal tapasztalták, hogy az alapítvány nem lép vissza szoborállítástól, ezért élőlánccal fognak tiltakozni.

Azt valljuk, egy antiszemita ember nem érdemli meg, hogy szobrot kapjon, és bár “vitathatatlan tevékenysége, amit Székesfehérvárért tett”, ezt a két ügyet nem lehet kettéválasztani – jelentette ki.

Márton Roland, az MSZP szintén a helyszínen tartózkodó alelnöke úgy fogalmazott: “mellékszereplő a történetben az alapítvány”, a város vezetői és a kormány felelőssége, hogy közterületen milyen szobrokat helyeznek el.

Az elmúlt napok nyilatkozataira utalva hozzátette, bízik abban, hogy “a kormányhoz hasonlóan” a város is azt a döntést hozza pénteki közgyűlésen,  hogy a szobrot nem állíthatják fel ezen a közterületen.

A sajtótájékoztató után Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az alapítvány kijelentései alapján úgy látja, a szervezet kész megfontolni, hogy a kialakult helyzetben felállítsa-e a szobrot.

Arra kérte a civileket, hogy végleges döntésük meghozatalakor vegyék figyelembe az ügy Magyarország és Székesfehérvár megítélésére gyakorolt hatását. A polgármester megköszönte, hogy az alapítvány elfogadta azt a kérést, hogy a szoborállításhoz igénybe vett közpénzt fizesse vissza az államnak és az önkormányzatnak.

[popup][/popup]