“Minden felelősség Németországot terheli a II. világháborúért és a holokausztért…”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

… Aki ezt kétségbe vonja és más népeket is bűnösnek tart, az az áldozatok emlékét sérti meg – írta a Spiegelben a német külügyminiszter a II. világháború végének 75. évfordulója alkalmából. Heiko Maas és a müncheni legújabbkori történelem intézetének vezetője, Andreas Wirsching közös írása a történelmi szembenézés újabb szintjét jelenti.

Heiko Maas

A Nincs politika történelem nélkül című cikkben a külügyminiszter egyértelművé tette, hogy május 8. győzelem volt az igazságtalanság felett, 40 millió ember sírja felett végre elhallgattak a fegyverek, Németországnak is hálásnak kell lennie azoknak, akik a nemzetiszocializmus ellen harcoltak – írja az Index.hu.

A háború kezdete sem köthető máshoz, mint a Lengyelország elleni német támadáshoz – mondta a külügyminiszter. Maas ezzel válaszolt azoknak is, akik a Molotov-Ribbentrop-paktumot így a Lengyelország felosztásából részesülő Szovjetuniót is felelőssé tenné.

Litvániában például az ország korábbi külügyminisztere,  Audronius Ažubalis kezdeményezte, hogy Szeptember 17-ét – a Vörös Hadsereg 1939-es megindulását Kelet-Lengyelországba – nevezzék ki a Szovjetunió Európa elleni agressziójának napjává. Cári Oroszországból bolsevikká vált Szovjet-Oroszországtól az I. világháború végével függetlenné vált balti államok számára a II. világháború részben a szovjet, majd a német, végül ismét a szovjet megszállást hozta el, végül csaknem fél évszázadra betagozódtak a Szovjetunióba – kitelepítéseket és oroszok betelepítését hozva el, főként Észt- és Lettországba.

Maas szerint kétségtelen, hogy május 8-hoz Közép-Kelet-Európa vegyes érzelmekkel viszonyul, mert a számukra a nemzetiszocializmus feletti győzelem öröme egy új, külső erő által rájuk erőszakolt rendszer kezdetével esett egybe.

A teljes cikk

támogatás
[popup][/popup]