Milliónál is több migráns érkezett Európába

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Több mint egymillió migráns érkezett 2015-ben Európába, ami a második világháborút követően a kontinens legnagyobb migrációs hullámának minősül – közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

bevandorlas

Migránsok a görög–macedón határnál (Fotó: Armend Nimani / Europress/AFP, forrás: mno.hu)

December 21-éig összesen 1 005 504-en léptek be az Európai Unióba. A túlnyomó többség – 816 752 fő – a tengeren át, Görögország felől, további 150 317 pedig Olaszország felől érkezett, de Spanyolország, Málta és Ciprus és sok esetben érintett volt – írja a The Guardian. Mintegy 34 215-en szárazföldi útvonalakat vettek igénybe, sokan például a bolgár–török határon keresztül érkeztek.

Kezelhetetlen a helyzet a Közel-Keleten

A teljes szám mintegy négyszerese a 2014-es adatoknak. A migránsok növekvő számának egyik legfőbb oka, hogy a szírek tömegesen hagyják el hazájukat a polgárháború miatt. Azonban afgánok, irakiak és eritreaiak is nagy számban kelnek útra a konfliktusok és a különféle csoportok összetűzései miatt.

Az európai migrációs hullám jóval könnyebben kezelhető, mint a Közel-Keleten kialakult helyzet. Törökországban 2,2 millió szíriai menekült él, Libanonban pedig 1,1 millióra tehető ez a szám, ami az ország teljes lakosságának mintegy ötödét jelenti. Jordániában 633 ezer szír menekültet regisztráltak, ez a lakosság tizedét teszi ki.

„Ez még csak a kezdet”

Az európai helyzethez nagyban hozzájárul, hogy sok országban a szíreknek nincs joguk munkát vállalni. Azok a menekültek, akik évekig ennek megfelelően éltek, most Európába tartanak, hogy kihasználják az 1951-es ENSZ menekültügyi egyezménybe foglalt lehetőségeiket.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]