Mike Pompeo: Az anticionizmus valójában antiszemitizmus

Írta: TEV.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egyesült Államok külügyminisztere szokatlanul szilárdan foglalt állást a brit Munkáspárt antiszemita incidenseit illetően a legnagyobb amerikai Izrael-párti lobbiszervezet, az AIPAC éves rendezvényén. Mike Pompeo felszólalt az Európában, a Közel-Keleten és az Egyesült Államokban egyre inkább elterjedő antiszemitizmussal szemben, de a térségek közül külön kiemelte Nagy-Britanniát.

 

Mike Pompeo (Forrás: CNBC.com)

„Nagy-Britanniában nemzeti szégyen, hogy a Munkáspárt ilyen toleráns a soraiban levő antiszemitizmussal szemben” – fogalmazott. A baloldali ellenzéki párt jelentősen megerősödött a 2017-es előrehozott választáson Jeremy Corbyn vezetése alatt, aki már hosszú évek óta támogatója a palesztin-barát ügyeknek.

A pártelnök állítása szerint, ő maga nem antiszemita és felszólal a zsidókkal szembeni bigottság ellen. Ugyanakkor nemrégiben a párt kilenc tagja döntött úgy, hogy kilép a Munkáspártból a zsidó-ellenes rasszista szólamok miatt. Egyikőjük, Luciana Berger zsidó származású törvényhozó elmondta, halálos fenyegetéseket is kapott, szerinte a pártban mostanra intézményesült az antiszemitizmus.

„Hadd legyek egyértelmű: az anticionizmus az antiszemitizmus” – fogalmazott Pompeo az AIPAC gyűlésén, ahol kijelentéseit hangos ováció fogadta. A külügyminiszter kifejtette, a Trump adminisztráció elkötelezett az ezzel szembeni harcban és szilárd támogatója Izraelnek.

Tev.hu

[popup][/popup]