Micpe Ramon – a sivatag kincse!

Írta: izraelben.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy ötezerötszáz fős virágzó kisváros a Negev közepén? Ez Mitzpe Ramon.

MR8-300x200Bár se ásványkincsek nincsenek, se földművelésre és igazán a tevéken kívül állattenyésztésre sem alkalmas ez a terület – mégis van miből megélniük az embereknek. Mindez részben a Ramon kárternek köszönhető, amely a világ legnagyobb makteshe. De mi is az a maktesh?

Kezdjük a kályhánál

A város neve arabul Ruman, ami rómait jelent – minthogy ezen a területen haladták át egykor a római kereskedők. Közel vannaka tömjén út megmaradt városai (Haluza, Mamshit, Avdat és Shivta), amelyek immáron tíz éve az UNESCO világörökség részét alkotját.  Egykor ez az út kötötte össze a mediterrán vidéket a Távol-Kelettel.

Mitzpe Ramont 1956-ban alapították jórészt észak-afrikai és román telepesek. Bevételeit jelenleg az IDF, az ökoturizmus, valamint az oktatási szféra biztosítja – noha a városka honlapján már lehet olyan kreatív kezdeményezésekről is olvasni, mint a tevetej szappan gyártása.

Miért jönnek ide az emberek?

Mitzpe Ramonban hat szálloda működik, ugyanakkor sok család is szobáztatással foglalkozik. A világ minden részéből önzölenek ide a turisták a hely természeti és kulturális látványosságai miatt.

A város mellett fekszik ugyanis a világ legnagyobb makteshe, amely egy olyan kráter – amit nem meteor becsapódás, valamint nem vulkánkitörés hozott létre, hanem az erózió.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]