Mészáros Lőrinc veszi át az irányítást Izrael vezető műholdas vállalata felett?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraeli védelmi tisztviselők határozott állást foglaltak Izrael kommunikációs műholdirányítója, a Spacecom 51 százalékos értékesítése ellen egy magyar kommunikációs vállalat számára, mely Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz köthető, állította a Haaretz hírportál vasárnap.

Forrás: Wikipedia

A fejleményekről az ujkelet.live tudósít magyarul.

A védelmi minisztériumot állítólag meglepte az izraeli cég júniusi bejelentése, miszerint szándéknyilatkozatot írt alá a 4iG-vel, egy tőzsdén jegyzett társasággal.

A Haaretz megjegyzi, hogy ,,a 4iG tulajdonosa Magyarország egyik leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc”, Orbán Viktor miniszterelnök közeli szövetségese.

Az izraeli biztonsági szervezet, melynek jóváhagyása szükséges az ügylet véglegesítéséhez, a hírek szerint aggodalmát fejezi ki a Spacecom külföldi kezekbe való átadása miatt – amelyet „stratégiai biztonsági eszköznek” tartanak, mivel a Spacecom a kormány minisztériumainak és különböző biztonsági ügynökségeknek is szolgáltatásokat nyújt Izraelben.

„Ez egy bizarr ügylet, amely Izrael műholdas kommunikációját instabil és antidemokratikus entitásoknak adja át” – mondták a magas rangú védelmi tisztviselők.

A Spacecom kezeli az izraeli Amos műholdakat, így a cég  tulajdonjogának átruházása az izraeli állampolgárokról, minisztériumokról és különböző biztonsági ügynökségekről szóló titkos és érzékeny információkat juttathat el megbízhatatlan elemekhez – vélik a tisztviselők.

A biztonsági tisztviselők továbbá azt gyanítják, hogy maga Orbán áll a vásárlás mögött, jobbkeze, Mészáros segítségével – aki korábban azt állította, hogy „Isten, a szerencse és Orbán Viktor segítségével” szerezte vagyonát.

A részleteket ismerő védelmi tisztviselő hozzátette, hogy amióta a stratégiai eszközöket – például a Haifa kikötőt, a sótalanító üzemeket, az élelmiszeripari vállalatokat és a Tel-Aviv nagyvárosi körvasútjának megépítését – kínai vállalatoknak értékesítették, irányelv váltás történt. A tisztviselő szerint az új politika nem teszi lehetővé, hogy egy másik ország 20 százaléknál nagyobb részt vásároljon egy stratégiai jelentőségű izraeli konszernből.

A Spacecom válaszul azt közölte, hogy a vállalat a felhatalmazott szervezetekkel azon dolgozik, hogy ,,megkapja az engedélyeket a törvényi előírásoknak megfelelően”.

A cég bejelentette, hogy június 13-án szándéknyilatkozatot írt alá a 4iG-vel, a jelentős ügylet előzményeként, amelyben a magyar cég megvásárolja a Spacecom részvényeinek több mint felét – azaz a cég tulajdonjogát – 221 millió sékelért. (Ez 70 millió dollár, illetve 22 milliárd forint.)

A Spacecom hatalmas, mintegy 1,4 milliárd sékel adósságot hordoz, és 2021 első kilenc hónapjában 11 millió dollárt veszített. A cég kasszájában mindössze 96 millió dollár van – ennek ellenére a 4iG felajánlotta, hogy megvásárolja az ellenőrző részesedést az értékének 190 százalékáért.

A Haaretz szerint ennek az az oka, hogy Mészáros meg akarja vásárolni a céget, hogy aztán Orbán irányíthassa a kommunikációs műholdakat.

Teljes cikk

Kapcsolódó cikk: 

Pontosítás – 4iG

Címkék:AMOS műholdak, Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor

[popup][/popup]