Mese a Szerelemről és a Sötétségről – interjú Natalie Portmannel

Írta: Lengyel Miklós / globoport.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael állam megalakulásáról és egy zsidó család tragédiájáról szól az Oscar-díjas film, melyet a színésznő maga rendezett. Natalie Portman Jeruzsálemben született, de Amerikában nőtt fel, és Hollywoodban csinált karriert.

Natalie PortmanA film Amos Oz izraeli író önéletrajzi regénye alapján készült. A filmben is kiemelt helyet kap amikor az akkor 9 éves zsidó kisfiú azt mondja egy palesztin kislánynak: elég nagy ez a föld mindkét népnek. Békében kell élnünk. Mindez 1948-ban hangzik el egy arab házban, akkor amikor küszöbön áll az önálló Izrael kikiáltása. A filmben zsidó szemszögből látjuk a történetet. Natalie Portman teljes mértékben azonosul az általa játszott személyiséggel, Faniaval, az író anyjával, aki később öngyilkos lett. Hazafias filmet akart készíteni a Jeruzsálemben született rendező-színésznő?

“Egyáltalán nem. Természetes a zsidó nézőpont a filmemben, hiszen Izrael állam megalakulásáról van szó. Olyan ez mint az Egyesült Államok születése. Nem akarok párhuzamot vonni a két történelem között, de hogyha valaki filmet készít az USA megalakulásáról, akkor természetes az amerikai nézőpont. Senkinek nem jut eszébe az indiánok nézőpontjából feldogozni ezt a történetet.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]