Meron – a haszid Woodstock

Írta: izraelben.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Meron – jelentéktelen, kicsiny település Izrael északi részén. Mondhatni: szóra sem érdemes. Ugyannakkor Meront LágBaOmerkor közel ötszázezren (!) keresik fel évről évre. Óriási máglyák körül táncolnak, dalolásznak, esznek-isznak, jól érzik magukat egy egész este, és a rá következő napon egyaránt. Mégis mit keres ott ennyi ember? Hogy lehet az, hogy a sok haszid, fekete köntösös férfi Woodstockot varázsol ilyenkor a hegyi faluba?

lag-bahomer-fire-300x225Ismerje meg a titokzatos meroni összejövetelt!

Mi az a LágBaOmer?

LágBaOmer az ún. ómer számlálás 33. napján van, ilyenkor ér véget a Pészach második napjától kezdődő gyászidőszak. Pészach az egyik legfontosabb zarándokünnep: a zsidók kivonulására emlékezünk Egyiptomból. Hét napig nem eszük kovászosat, tehát rendes kenyeret sem – van helyette viszont pászka. Ekkor van a híres Széder este is. Pészachot az ún. Savout követi, ami a szináj-hegyi Tóraadás ünnepe, amikor a Tíz parancsolatot is megkaptuk. A kettő között 50 nap telik el, amiből első 33 nap nem valami vidám: ilyenkor halt meg pestisben Rabbi Akiva 24 ezer tanítványa. Rájuk emlékezve ilyenkor nem vágunk hajat, a férfiak nem borotválkoznak, esküvőket sem tartanak, sőt mi több, zenét sem szabad hallgatni. LágBaOmerkor viszont véget ért a pestis, és ezzel a gyászidőszak is. LágBaOmer idén május 6-án, este kezdődik.

Ki az a Rabbi Simon Bar Yohai?

Rabbi Akivának azonban nem minden diákja halt meg. Volt köztük egy Rabbi Simon Bar Yohai nevű nagy tudású tanítvány, aki a Madonna által is kedvelt misztikus tanoknak, a kabbalának volt az egyik megalapozója. Rabbi Simon Bar Yohai, akit Rashbinak is nevezünk, Meronban van eltemetve – LagBaOmerkor, halála napján viszont mégsem az elmúlására, hanem az életére emlékezünk. Ilyenkor akkora máglyát rakunk, amekkorát csak lehet – a szellemi fényt jelképezve, amivel a mester rendelkezett.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]