Merkel és a drezdai iszlámellenes tüntetések

Írta: keletport.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Nincs helye Németországban sem az iszlámellenességnek, sem az antiszemitizmusnak – jelentette ki Angela Merkel kancellár. Közben Drezdába egyre többen vesznek részt hétfő esténként az iszlámellenes tüntetéseken.

drezdagetty

“A kormány és a kancellár nevében világosan kijelenthetem, hogy nincs helye Németországban a vallási gyűlöletnek, függetlenül attól, milyen vallásról is van szó” – mondta a kormányfő szóvivője, Christiane Wirtz. “Nincs helye sem az iszlámellenességnek, sem az antiszemitizmusnak, sem az idegengyűlöletnek, sem a rasszizmusnak.” A kancellár és szóvivője azoknak a hétfői tüntetéseknek az apropóján beszélt, amelyeken, főként Drezdában, egyre többen vesznek részt hétfőnként a PEGIDA, a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen szervezésében.

A bevándorlóellenes érzelmek kifejezése tabu a mainstream német politikában, a holokauszt miatt. Merkel szerint Németországnak szüksége van a bevándorlókra, hogy megelőzhesse a demográfiai válságot. De helyi politikusok és tisztségviselők közben azzal küzdenek, hogy kezeljék az Európába áramló menedékkérők helyzetét. Az elmúlt két évtizedben soha nem érkeztek annyian az öreg kontinensre, mint most – írja a Reuters.

A héten Merkel konzervatív pártjának, a CDU-nak a politikusai vitát kezdtek a burka vagy nikáb, az egész testet és arcot takaró fátyol betiltásáról. És a kancellár bajor szövetségese, a CSU olyan javaslatot dobott be, hogy kötelezzék a bevándorlókat: beszéljenek otthon is németül.

A PEDIGA legutóbbi hétfői felvonulásán 10 ezren voltak, és nagyjából ugyanennyi ellentüntető is összegyűlt. A szervezők, akik néhány hónapja még csak pár száz emberrel kezdték az akciót, azt mondják: ők nem bevándorló-ellenesek, az iszlamista szélsőségek és a menedékkérők áradata ellen tiltakoznak.

Thomas de Maiziere belügyminiszter szerint nem minden felvonuló rasszista, néhányan “az idők okozta kihívások miatti félelmeiknek adnak hangot.” Drezda egyébként a legnagyobb németországi neonáci felvonulás helyszíne évről évre, a város második világháborús bombázásának évfordulóján.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]