Merénylet Párizsban – öt halott az elkövetővel együtt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az elkövetővel együtt öt halottja van a párizsi rendőr-főkapitányságon csütörtökön elkövetett késes ámokfutásnak. A négy áldozat mindegyike rendőr, egyikük nő – közölték rendőri szakszervezeti források.

Párizs, a merénylet után

 

A támadó – akit agyonlőttek – a rendőrség egyik irodai alkalmazottja volt, egy kerámiakéssel gyilkolt, először saját irodahelyiségében késelt, majd az épület más részein.

Loic Travers szakszervezeti tisztségviselő elmondása szerint a késelő indítékáról egyelőre nem tudni semmit, a férfival korábban nem volt semmilyen probléma.

Christophe Castaner francia belügyminiszter mindezt megerősítette. Mint mondta, a 45 éves férfi 2003 óta dolgozott a rendőrségen, és soha nem észleltek rajta aggodalomra okot adó viselkedési zavart. Utalt arra, hogy a támadásnak sebesültjei is vannak, állapotuk – mint fogalmazott – megnyugtató.

A BFM francia tévécsatorna szerint nincs már életveszélyben egy a támadásban súlyosan megsérült rendőr.

Értesülések szerint az elkövető informatikusként dolgozott a párizsi rendőrség hírszerzési részlegén, amely a többi között a szélsőségesek elleni küzdelemért is felelős.

A BFM francia tévécsatorna úgy értesült, hogy a támadó mintegy másfél éve áttért az iszlám hitre. A Le Figaronak egy rendőrségi forrás ugyanezt az információt adta – írja az Index.hu.

Remy Heitz, Párizs főügyésze sajtótájékoztatón közölte, hogy folyik a támadó lakásának átvizsgálása, és a nyomozásba bekapcsolódtak a terrorelhárítás ügyészei is. A főügyész szerint egyelőre semmi nem utal arra, hogy terrorizmus lett volna az indíték. Az elkövető feleségét őrizetbe vették, és szintén kihallgatják az ügyben.

A nyomozók vizsgálják azt is, hogy a támadást esetleg az elkövető és kollegái közötti nézeteltérés előzhette meg.

Emmanuel Macron francia elnök és Edouard Philippe kormányfő este felkereste a helyszínt.

Francia rendőrök ezrei éppen az előző nap tüntettek Párizsban jobb munkakörülményekért, ugyanis a francia rendőrség reménytelenül túlterhelt: 2015 óta a sorozatos iszlamista támadások, emellett a tavaly novemberében kezdődött kormányellenes sárgamellényes tüntetők erőszakba forduló megmozdulásai okoznak nehézséget a rendvédelmi szerveknek. Az idén ötven rendőr követett el öngyilkosságot. (MTI felhasználásával)

[popup][/popup]