Menczer Tamás élesen reagált az amerikai külügyminiszter antiszemitizmus-kritikájára

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója is élesen visszaszólt Antony Blinken amerikai külügyminiszternek, aki Magyarországot is bírálta az éves vallásszabadság jelentés kapcsán, mert mint mondta: “a tisztviselők továbbra is antiszemita utalásokat tesznek, muszlimellenes retorikát használnak, és büntetik a kormányt bíráló vallási csoportok tagjait”.

Menczer Tamás (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Blinken külügyminiszter egyébként saját országa problémáit sem rejtette véka alá, mert mint fogalmazott: az Egyesült Államokban a muszlimok és a zsidók elleni gyűlölet-bűncselekmények “drámaian megnőttek”.

Az USA külügyminisztere ugyanakkor kiemelte “a nacionalista Orbán Viktor vezette EU-tag Magyarországot” is, mondván, hogy “a tisztviselők továbbra is antiszemita utalásokat tesznek, muszlimellenes retorikát használnak, és büntetik a kormányt bíráló vallási csoportok tagjait”.

Miután Szijjártó Péter külügyminiszter is bírálta Blinkent, Menczer Tamás bővebben is szükségesnek tartotta, hogy válaszoljon. A Fidesz kommunikációs igazgatója közlendőjét az alábbiakban látta célszerűnek összefoglalni:

“Joe Biden és emberei úgy gondolják, hogy ők a világ ítélői, majd ők megmondják, hogy ki viselkedik rendesen és ki nem.

Most éppen az amerikai külügyminiszter gondolta úgy, majd ő eldönti, hogy a világban ki antiszemita és ki nem az.

És hogy, hogy nem, Magyarország megkapta a magáét, mert a „tisztségviselők antiszemita retorikát használnak.”

Antony Blinken úrnak talán érdemes lenne egy pillantást vetnie az alábbi tényekre.

– Az Amerikai Zsidó Bizottság jelentése alapján az összes zsidó származású válaszadó 74%-a szerint napjainkban az Egyesült Államokban probléma az antiszemitizmus.

– 56% szerint pedig az elmúlt öt évben a helyzet egyre súlyosbodott.

– A zsidó lakosság mindössze 2%-át teszi ki a teljes amerikai népességnek, de a gyűlöletbűncselekmények 55%-ban mégis ellenük irányulnak, az október 7-i terrortámadást követően pedig több mint 300%-kal nőtt a zsidókkal szembeni erőszak az Egyesült Államokban.

– Minden ötödik zsidó származású amerikai arról számolt be, hogy az elmúlt öt évben antiszemitizmus célpontjává váltak a lakóhelyükön működő helyi vállalkozások.

– A legsúlyosabb a helyzet a felsőoktatásban: 2023. október 7-én elkövetett Izrael elleni terrortámadást követően antiszemita megnyilvánulások hulláma söpört végig a progresszív, liberális amerikai egyetemek kampuszain. A tavalyi évben 10-ből 4 zsidó hallgató tapasztalt antiszemita cselekményt az egyetemi kampuszokon, és minden ötödik diákot kizártak valamilyen egyetemi csoportból vagy rendezvényről csak azért, mert zsidó.

– Olyan nagynevű egyetemek érintettek antiszemita megnyilvánulásokkal, mint a Georgetown, a Harvard, a Columbia vagy éppen az American University!

– 2023. december 5-én a washingtoni Képviselőházban botrányos meghallgatásra került sor, amely során Claudine Gay (Harvard), Sally Kornbluth (MIT) és Elizabeth Magill (Pennsylvania Egyetem) egyetemi elnökök kitértek az érdemi válaszadás elől az egyetemi antiszemitizmus témakörében. A Pennsylvania Egyetem elnöke arra a kérdésre, hogy „Amennyiben az intézmény egyik hallgatója zsidókkal szembeni népirtásra buzdít, az sérti-e az egyetem magatartási kódexét?” azt válaszolta, hogy „Ez egy kontextusfüggő döntés”!

Végezetül nagy tisztelettel ajánlom Antony Blinken úr figyelmébe, hogy az izraeli külügyminiszter legutóbb 10 napja beszélt Magyarországról az alábbiak szerint:

„Magyarország fellépése az antiszemitizmus ellen példamutató. Azt kívánom, hogy bárcsak Nyugat-Európában és a világ többi részén is látnák azt a harcot, amelyet ez az ország vív az antiszemitizmussal szemben” – zárta facebook posztját Menczer Tamás.

[popup][/popup]