Blinken bírálta az orbáni Magyarország “antiszemita utalásait”, Szijjártó visszaszólt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Egyesült Államok a vallásszabadságról szóló, szerdán közzétett jelentésében aggodalmát fejezte ki a zsidók és a muszlimok ellen világszerte növekvő fanatizmus miatt.

Anthony Blinken külügyminiszter (Forrás: Wikimedia commons)

Az AFP tudósítása szerint Blinken egyebek mellett megjegyezte, hogy az Egyesült Államokban a muszlimok és a zsidók elleni gyűlölet-bűncselekmények “drámaian megnőttek”.

Kiemelte a nacionalista Orbán Viktor vezette EU-tag Magyarországot is, mondván, hogy “a tisztviselők továbbra is antiszemita utalásokat tesznek, muszlimellenes retorikát használnak, és büntetik a kormányt bíráló vallási csoportok tagjait”.

Elmondta, hogy kilenc másik európai nemzet “gyakorlatilag betiltja a vallásos öltözködés bizonyos formáit a közterületeken”.

Nem nevezte meg az országokat, bár Franciaország élen járt az egyes muszlim nők által viselt teljes arcot takaró fátyol korlátozásában.

*

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter facebook bejegyzésben reagált:

Szijjártó Péter

“Antony Blinken kollégám most a vallásszabadság kapcsán fogalmazott meg kritikát hazánkkal szemben, mondván, hogy a “tisztségviselők” antiszemita retorikát használnak. Különösen nonszensz ez a vád egy olyan ország külügyminiszterétől, ahol az elmúlt időszakban kirívóan megemelkedett a zsidó emberekkel szembeni félelemkeltő támadások száma és ahol az egyetemeken antiszemita lázadásokra került sor. Mindeközben Izrael futballválogatottja és klubcsapatai a következő szezonban újra Magyarországon játsszák mérkőzéseiket. Mert nálunk biztonságban érzik magukat…”

[popup][/popup]