“Mélységesen elszomorítónak és méltatlannak tartjuk”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület kiáll Fináli Gábor mellett.

Miután – erősen “Izrael-kritikus” facebook posztjainak hosszú sora nyomán – a Mazsihisz Rabbitanácsa felfüggesztette Fináli Gábor tagságát és erről a lépéséről a budapesti izraeli nagykövetet is levélben tájékoztatta, nyílt állásfoglalást tett közzé  Fináli mellett a Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület (MIJE).
Állásfoglalásukból alább közlünk egy részletet, a teljes szöveg az Egyesület Fináli Gábor valamint a MIJE facebook oldalán olvasható.
Sajnálattal értesültünk arról, hogy a MIJE egyik alapító tagjával, barátunkkal Fináli Gábor rabbi úrral kapcsolatban a MAZSIHISZ Rabbitanácsának legutóbbi űlése olyan határozatot hozott, amely szerint Fináli Gábor tagságát határozatlan időre fel kívánja függeszteni.
Természetesen nem tisztünk és kompetenciánk a rabbitanács Fináli Gábor Tóra-magyarázatait, a szóbeli tannal kapcsolatos tanításait illető álláspontját értékelni (bár felhívnánk a figyelmet arra, hogy a “blaszfémia” kifejezés nem más emberek kritikáját, hanem istenkáromlást jelent).
Tapasztalatunk az, hogy Fináli Gábor elmélyült és komplex tudásról, mély hitről tanúbizonyságot tevő, a hagyomány különböző szerzőinek és kommentátorainak különböző álláspontjait párhuzamosan ismertető tanításai a tanításokon részt vevők számára (akik között sokszor nem zsidók – így például muszlimok – is helyet foglaltak), hasznos és fontos tudást adnak át.
Valószínűleg ez, és Fináli Gábor személyes hitelessége lehet az oka annak, hogy az általa vezetett Hunyadi Téri Zsinagóga szinte mindig “teltházas”. A rabbi úr munkája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az “Ábrahám sátra” nevet is viselő intézmény hazánk egyik legaktívabb, leginkább élő zsidó közössége legyen, de természetesen tudomásul vesszük, ha a rabbitanács tagjai ezt másképpen látják.
Mélységesen elszomorítónak és méltatlannak tartjuk ugyanakkor, hogy a 21. században egy magyar állam által elismert, nagy múltú és tiszteletre méltó vallási szervezet vélt politikai nézetei okán számoljon le egy tagjával, minősítse azt egy állam ellenségének, és vádolja meg egy állam polgárát hazaárulással.
Egészen határozottan állíthatjuk, hogy Fináli Gábor nem ellensége egyetlen országnak és egyetlen népnek sem. Általunk megismert tevékenysége alapján munkásságának jelentős része a különböző népek, vallások és vallási irányzatok, politikai nézetek közötti hidak, párbeszéd és együttműködés kiépítésére szolgál, ahol a szekértáborokba szerveződő logika helyett az eltérő narratívák átbeszélésére, egymás megértésére törekszik.

Címkék:Fináli Gábor, Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület, Rabbitanács

[popup][/popup]