Vita egy rabbi kritikái körül

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Fináli Gábor, a Hunyadi téri templomkörzet neológ rabbija számos alkalommal egyoldalúan kritizálta Izraelt facebook oldalán, és az ultraortodoxia elleni éles bírálatot fogalmazott meg.

Fináli Gábor rabbi

A Chabad-Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség Neokohn című lapja éles bírálatára a Mazsihisz vezetése felszólította Finálit, hogy hagyjon fel e tevékenységével.

Fináli önkritikát gyakorolt, de az ügy, amit feltehető módon a háttérben tovább generáltak, új hullámokat vetett.

A neológ rabbikar több tagja elhatárolódott Finálitól, mint írják, “felfüggesztették” rabbikari tagságát, és bocsánatkérő levelet küldtek Izrael Állam budapesti nagykövetének, Yacov Hadas-Handelsmannak:

“Hosszú évek óta rabbihoz méltatlan írásokat tesz közzé Izraelről a legnagyobb közösségi médiában (…) Blaszfémiával “értékeli” a világ hithű zsidóságának legnagyobb elődeit, kabbalista amulettnek nyilvánít szent szövegeket tartalmazó írásokat (…)  Többszöri figyelmeztetés ellenére inkább Izrael ellenségeivel lojális, mint Izraellel” – vetették kollégájuk személre a levélírók.

A dokumentumot Deutsch László, Frölich Róbert, Kardos Péter, Petrovics Péter, Róna Tamás, Schönberger András, Schőner Alfréd, Szerdócz Ervin és Totha Péter Joel rabbik írták alá.

Radnóti Zoltán rabbi reagált a hírt közlő cikkre:

„Szeretném hangsúlyozni, hogy ezen pár sor megírása nem pro vagy kontra állásfoglalás Fináli Gábor publikációival kapcsolatban. Csupán azért ragadtam tollat, mert én magánszemélyként egyszerűen nem tudok azonosulni egy olyan gondolkodásmóddal, amelyik egy karaktergyilkos döntést kigondol, felvezet, végigcsinál, és egy ifjú rabbit nyilvánosan megszégyenítve odavet prédaként mindenki elé, csakis azért mert ő „másképpen gondolkodó”. Ez a diktatúra előszobája.

Rabbiként és európai emberként meg azt vallom, hogy bárki ellen bármely szankciót alkalmazni csupán azért, mert véleményt nyilvánít, totálisan ellentmond a zsidóság minden létező alapelvének, a szabad választás tórai alapelvének, a gondolat és szólásszabadságnak. (…)

Ez a szavazás, ami egy kolléga felfüggesztéséről szólt, jogilag nem volt érvényes, mert:

  1. Nincs érvényes rabbitestületi alapszabály, azaz nincs részletezve a kizárás és felfüggesztés intézménye sem. (Mi ez, mivel jár, meddig tart, milyen szavazati arány kell hozzá, stb.)
  2. Az előre kiküldött napirendben „Fináli Gábor rabbi úr – Rabbitestület állásfoglalás kialakítása” napirendi pontot szavaztunk meg, és szó sem volt személyi kérdésről szóló szavazásról. Azaz ilyen ügyben nem lehet jogilag érvényes döntést hozni, hiszen nem volt napirenden.
  3. Nyilvánosan nem szavazunk személyi kérdésről és itt nyilvános Zoom szavazás volt. (…)”
[popup][/popup]