Melyik közel-keleti országot venné elő a Nemzetközi Büntetőbíróság?

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Miközben az iszlamista terrorszervezetek az Iszlám Állammal az élen válogatott, szadista bűncselekmények tömegét követik el Nigériától Líbián és Szírián át Irakig, a Nemzetközi Büntetőbíróság (NBB) Izrael ellen vizsgálódik. A palesztin külügyminiszter csütörtökön Hágába utazott, hogy „benyújtsa bizonyítékait” a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének. Izraelben ugyanakkor tiltakoznak és elfogultsággal vádolják a főügyészt.

Rijad al-Maliki

Rijád al-Maliki

Rijád al-Maliki palesztin külügyminiszter arra kérte Fátú Benszúdát, az NBB legfőbb ügyészét, hogy indítson nyomozást az állítólagos izraeli háborús bűnök kivizsgálására. Al-Maliki azért utazott Hágába, hogy személyesen nyújtson be dokumentumokat a hágai törvényszéken, amelyek a palesztin hatóság szerint bizonyítják a „háborús bűnöket”.

A palesztin fél közlése szerint az izraeli fennhatóság alatt álló Ciszjordánia mindennapi életétől kezdve az izraeli hadsereg razziáiig egy sor dologról szolgálnak információkkal a főügyész számára. A jelenlegi dokumentumok konkrét bizonyítékokat nem tartalmaznak, azokat ugyanis a palesztinok arra az esetre tartják fenn, ha a főügyész úgy dönt, beható vizsgálatot indít Izraellel szemben. Az eddig átadott információk egy palesztin tisztségviselő szerint „elszomorító képet festenek az izraeli akciókról” és arról, hogy miért tartják szükségesnek ügyészi vizsgálat megindítását a palesztinok az ügyben.

Nem ez az első

Nem ez az első, Izrael ellen indított vizsgálat a NBB-n: egy 2015 elején megindított eljárásban Benszúda annak a lehetőségét vizsgálja, hogy Ciszjordániában és Gázában követtek-e el háborús bűnöket. A főügyész az akár hónapokig vagy évekig tartó vizsgálat végén dönt majd arról, hogy indít-e teljes körű vizsgálatot, vagy sem.

Az utóbbi időben Benszúda azzal fenyegetőzött, hogy ha Izrael akadályozná a munkáját, a vizsgálatot egyoldalúan a palesztin panaszokra alapozza.
A gambiai származású főügyész valószínűleg novemberben teszi közzé előzetes jelentését a januárban indult vizsgálódásról.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]