Meleg minisztert csak átmenetileg, taktikából?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Benjamin Netanjahu sajtóhírek szerint csak kampánycélokból, rövid időre nevezte ki igazságügyi miniszternek, a melegségét nyíltan vállaló Amir Ohanát.

Netanjahu és Ohana egy korábbbi képen (Fotó: Miriam Alster/Flash90)

Ultraortodox koalíciós partnereinek küldött állítólag ilyen értelmű üzenetet az izraeli miniszterelnök a Times Of Israel szerint, hogy csupán politikai okokból, átmenetileg emelte be kormányába az egyébként a Likud keményvonalasaihoz sorolt, partnerével két gyermeket nevelő politikust.

Netanjahu egy nappal a Jeruzsálemi Meleg Büszkeség napja előtt nevezte ki új miniszterét az elbocsátott Ajelet Saked helyett, akinek Naftali Bennettel közös pártja, az Új Jobboldal nem jutott be a Kneszetbe.

Az Egyesült Tóra Zsidóság (United Torah Judaism) ultraortodox párt  ellenzi Amir Ohana szerepvállalását, és nem venne részt olyan koalícióban, ahol helyet kapna a véleményük szerint melegpárti jogi reformokat jelentő politikus.

Ohanát közben a Jeruzsálemi Meleg Büszkeség menetén kifütyülték, mert a Netanjahu kormány keveset tett a melegek jogaiért. “Szégyen, szégyen” – kiabálták a felvonulók. A menet szervezői előzetesen remélték, hogy a miniszter jelen lesz az eseményen, mert korábban kinyilvánította érdeklődését, de nem adott hivatalos választ, megjelenik-e.

Felreppentek olyan hírek is, hogy Netanjahu más, kevésbé vitatott tárcát, a kommunikációs és távközlési minisztériumot ajánlaná Ohanának következő kormányában.

 

[popup][/popup]