Mehet a cement Gázába – a palesztinok megígérték, hogy nem építenek több alagutat

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Mintegy másfél hónapig tartó szünet után Izrael ismét lehetővé tette a cement és más építőanyagok bevitelét a Gázai övezetbe – jelentette kedden a Jiszráel Hajom (Izrael Ma) című újság. 

Hamasz harcosok az egyik alagútban

Hamasz harcosok az egyik alagútban

Az izraeli vezetés áprilisban, az övezetet uraló radikális iszlamista Hamász egyik Izraelbe tartó alagútjának megtalálása után állította le cementszállítást a Gázai övezetbe.  Az építőanyagok szállításának ismételt engedélyezése előtt Izrael ígéretet kapott a palesztinoktól, valamint nemzetközi garanciákat arra, hogy a bevitt anyagokat csakis a 2014 nyári hadműveletben lerombolt lakó és középületek felújítására és újjáépítésére fogják felhasználni.  Nikolaj Mladenov, az ENSZ közel-keleti koordinátora segítségével létrejött megállapodás szerint nemzetközi ellenőrök fogják felügyelni a Kerem Salom nevű átkelőhely gázai övezeti oldalán a cementszállítmányok fogadását.

Ezzel egy időben menesztették Imád al-Bázt, a gázai övezeti gazdasági minisztérium igazgatóját, aki izraeli vádak szerint lefoglalta és a civil építkezések helyett máshová irányította a rakományokat, amit mind ő, mind a Hamász tagad.

A zsidó állam vezetése attól tart, hogy az építőanyagokat az Izrael felé vezető titkos alagutak fejlesztésére használják fel, amelyeket a Hamász egy esetleges összecsapásban használhatna fel az övezet környékén állomásozó katonák és az ott élő civilek ellen.  A szállítási tilalom idején az övezetben az építkezések leállása miatt megnőtt a munkanélküliség és drágább lett a cement, noha Egyiptom felől a szokásosnál nagyobb mennyiség érkezett a keresett építőanyagokból.

Hétfő óta már mintegy napi 90 kamionrakomány cementet juttatnak be a Gázai övezetbe, ahol az ENSZ adatai szerint száznegyvenezer lakóhely pusztult el a két évvel ezelőtti hadművelet során.Az ENSZ gázai övezeti segélyszervezetének szóvivője szerint eddig hetvenezer, enyhébben megrongálódott otthont hoztak helyre, jelenleg újabb ezer lakáson dolgoznak.

 

[popup][/popup]