Megújult az Anne Frank Ház Amszterdamban – a holland király jelenlétében mutatták be a kiállítást

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Átfogó renoválás után megújult az amszterdami Anne Frank Ház. Vilmos Sándor holland király jelenlétében mutatták be csütörtökön a múzeum teljesen átalakított állandó kiállítását.

Az Anne Frank ház megújult

A Prinsengrachton álló házban a naplói által híressé vált Anne Frank 1942 és 1944 között bujkált családjával és más zsidó üldözöttekkel. 1944 augusztusában azonban elfogták, majd különböző koncentrációs táborokba hurcolták őket. Anne Frank 1945 márciusában, nem sokkal a bergen-belseni megsemmisítő tábor felszabadulása előtt halt meg tífuszban. Tizenöt éves volt.

Az amszterdami ház érintetlenül maradt, az ott kialakított múzeumot évente több mint 1,2 millió ember látogatja meg.

„Az állandó kiállítást meg kellett újítani, hogy kiszolgálja a túlnyomórészt fiatal látogatók igényeit – hangsúlyozta Ronald Leopold, az Anne Frank Alapítvány igazgatója. – Sokan egyáltalán nem ismerik a háború és a zsidóüldözés történelmét” – emelte ki.

A múzeum kronológiailag meséli el a Frank család történetét.

Az elhurcoltatást és a második világháborút a családból egyedül Otto Frank, Anne apja élte túl, ő adta ki 1947-ben lánya megőrződött naplóját, amelyet egy új naplószobában állítottak ki a múzeumban.

Anne Frank

A rejtekhelyen írt napló a világ egyik legolvasottabb műve, 67 nyelven több mint 30 millió példányban kelt el világszerte, színdarab, opera és film készült belőle, számos országban kötelező iskolai olvasmány. A napló hitelességét sokan kétségbe vonták, hivatkozva a tizenhárom éves lánytól szokatlan gördülékeny stílusra és az érett kézírásra, de komoly vizsgálatok cáfolták a kételyeket. A kislány naplója a második világháborúban elpusztított zsidó áldozatok jelképévé vált, Anne Frank pedig világszerte a háború által elpusztított ifjúság szimbóluma lett.

A látogatóáradat miatt kibővítették a múzeum bejáratának területét, így a jövőben nem kell órákon át tartó várakozásra számítani a ház előtt. Ráadásul meghatározott időszakokra elővételben az interneten is lehet belépőjegyet váltani.

A múzeum átépítése két éven át tartott, ezalatt az Anne Frank Ház nem zárt be. Anne születésének 89. évfordulója alkalmából már korábban bevezettek egy újítást, a 25 perces virtuális túrát, amelyet ingyenesen és hét nyelven lehet letölteni. A fejlesztésnek köszönhetően az embereknek egyrészt nem kell feltétlenül ellátogatniuk a múzeumba, hogy megismerjék a rejtekhelyet, másrészt immár az intézmény mozgáskorlátozott látogatói is felfedezhetik az apró, nehezen bejárható helyiségeket.

[popup][/popup]