Megújult a Magyar Zsidó Múzeum állandó kiállítása

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Több mint harminc év után újult meg a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár állandó kiállítása, amely vasárnap nyílik meg az intézmény Dohány utcai otthonában.

Fotó: mazsihisz.hu

A múzeum előző állandó tárlatát 1984-ben még az akkori Állami Egyházügyi Hivatal vezetője nyitotta meg – idézte fel az intézmény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke.

Heisler András hangsúlyozta: a múzeum célja, hogy ne csak a zsidó múlthoz, hanem a jelenhez is járuljon hozzá, szolgálja a zsidó jövőt és a magyar kultúrát.

Toronyi Zsuzsanna igazgató, a kiállítás kurátora elmondta, a jelenleg 421 műtárgyat bemutató tárlatot inkább egyfajta, állandó narratívát nyújtó törzskiállításnak szánják, mely a jövőben még jelentősen bővül és részben folyamatosan meg is újul majd. A kiállítás most az első emeletet foglalja el, később pedig a második emeletre is kiterjed majd, illetve “okospadokkal” és okostelefonos applikációval is bővül – árulta el.

Toronyi Zsuzsanna elmondása szerint a kiállítás bevezeti a közönséget a judaizmusba és annak elemeibe: körüljárja többek között a zsidó tér- és időfogalmat, a héber írás szerepét, a történeti és posztbiblikus zsidó ünnepeket.

Az igazgató kiemelte, hogy végre méltó helyére kerülhetett az az 1933 óta a gyűjteménybe tartozó, 3. századi pannóniai zsidó sírkő, amely kiválóan bizonyítja a zsidóság korai jelenlétét a Kárpát-medencében. A kiállításban jelenleg szerényen van jelen a holokauszt emlékezete, a Goldmark-teremben később épül majd fel a múzeum állandó holokauszt kiállítása – számolt be.

Toronyi Zsuzsanna hozzáfűzte, hogy zajlik a gyűjtemény digitalizációja is: több mint hétezer tárgy már online elérhető, míg a kategóriájában Európa legnagyobbjának számító levéltárukból jelenleg több mint félmillió dokumentum olvasható az interneten.

Az igazgató felhívta a figyelmet a történelmi épület értékeire – például a Majoros Károly által készített üvegablakokra -, hozzátéve, hogy a ház teljes műszaki felújítását is elvégezték.

Heisler András újságírói kérdésre elmondta: zajlik a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga rekonstrukciója is, melynek végeztével – a tervek szerint 2019-től – az épület szakrális és közösségi térként szolgál, egy része pedig a Magyar Zsidó Múzeumhoz tartozik majd.

Toronyi Zsuzsanna hozzáfűzte: a múzeum hatalmas képzőművészeti gyűjteményének egy részét a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában tervezik bemutatni, az épület ugyanakkor kisebb raktárt, restaurátorműhelyt is be tud majd fogadni.

 

[popup][/popup]