Megtiltották a fotózást a Páva utcában

Írta: Czene Gábor / nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Miniszterelnökség vizsgálatot kezdeményezett annak feltárására, hogy jogi és gazdasági értelemben szabályosan működik-e a Páva utcai holokauszt-emlékközpont – írtuk múlt szombaton. Cikkünk az intézményt működtető közalapítvány tegnapi kuratóriumi ülésén is téma volt.
HDKE legifotoHaraszti György kuratóriumi elnök hevesen tiltakozott az ellen, hogy fotós kollégánk fényképezzen. Kilátásba helyezte, hogy ellenkező esetben hívja az „őrséget”. Majd a jelenlévők megértését kérte, ha a szokásosnál ingerültebb: betegsége, amely előző héten ágynak döntötte, még nem múlt el teljesen. Első napirendi pontként szerepelt a közalapítvány 2014-es közhasznúsági jelentése. Hegedűs Miklós könyvvizsgáló elmondta, hogy a 326 millió forintos bevételre 322 millió ráfordítás jutott, a „tárgyévi eredmény” tehát négymillió forint. Frisch György kurátor ekkor javasolta, hogy „ne lépjünk át fölötte, hanem beszéljünk” a Népszabadság cikkéről.

A Népszabadságnak név nélkül nyilatkozó volt munkatársak egybehangzóan megalázó bánásmódról, pszichikai megfélemlítésről, gyanús pénzmozgásokról számoltak be. Birtokunkba kerültek olyan szerződések, amelyekben például Haraszti György és Botos János akkori igazgatóhelyettes egymásnak adott megbízást. Az egyik szerződés olyan pályázati támogatás felhasználásáról rendelkezett, amelynek elnyerése csak később volt várható.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]