Megtagadta a szolgálatot az izraeli hadsereg több tucatnyi tartalékos hírszerzője

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Erkölcsi okokból megtagadta a szolgálatot az izraeli katonai hírszerzés több tucatnyi tartalékos tagja, mivel munkájuk szerintük meggátolja a palesztinokat abban, hogy normális életet éljenek – jelentette pénteken az AFP francia hírügynökség.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) izraeli megfelelőjének számító, 8200-as nevű katonai egység tagjai nyílt levelet írtak Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek és a vezérkari főnöknek, amelyben megtagadták a szolgálatot. Az üzenet a Jediót Ahronót című izraeli lap pénteki számában jelent meg.

A szolgálatmegtagadók azzal magyarázták a döntésüket, hogy az általuk végzett munka elősegíti a Ciszjordánia feletti izraeli ellenőrzés bebetonozását, és ez szerintük meggátolja a palesztinokat abban, hogy normális életet éljenek és hátráltatja a konfliktus megoldását. A hírszerzők leszögezték, hogy a szolgálat megtagadása kizárólag a palesztin területekre vonatkozik.

Az egyik katona az izraeli 10-es csatornának adott interjújában elmondta, úgy érzi, hogy munkájának egy jelentős részére politikai, nem pedig biztonsági okokból van szükség.

A hadsereg hangsúlyozta, hogy az egységben szolgáló katonáknak feddhetetlennek kell lenniük, a biztonsági erők szóvivője emellett megkérdőjelezte a levélben foglaltak komolyságát. Netanjahu irodája egyelőre nem kommentálta a történteket.

[popup][/popup]