Megnyitotta kapuit Prágában a felújított Maisel-zsinagóga

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A csehországi zsidók életét a 10. századtól a 18. századig bemutató állandó kiállítással nyitotta meg kapuit Prágában a felújított Maisel-zsinagóga szerdán.

maisel-01A Prága Óvárosában, pontosabban a Josefov (Józsefváros) negyedben álló épület a kétéves rekonstrukció alatt kívülről és belülről is újra visszakapta a mintegy száz évvel ezelőtti neogótikus formáját.

A Maisel-zsinagógát a 16. század végén alapították, azóta háromszor építették át, legutóbb a 20. század elején. Ebben a zsinagógában látható a csehországi zsidóságot a 10. századtól a 18. századig bemutató történeti kiállítás.

A korábbi tárlatot kiegészítették az új műtárgyakkal és interaktív elemekkel. Az interaktív paneleken megtekinthető a hajdani prágai zsidóváros korabeli arculata. Mintegy 60 rabbi és a zsidók más vezetőinek életét és munkásságát is bemutatja a tárlat.

A különféle dokumentumok mellett a látogatók az eredeti zsinagóga építtetőjét és mecénását, Mordechaj Maiselt, valamint a prágai Gólem legendáját is megismerhetik.

Leo Pavlát, a prágai Zsidó Múzeum igazgatója szerint a kiállításaik fokozatosan mind megújulnak. A következő szakaszban a díszes Spanyol zsinagóga lesz felújítva. Ebben a zsinagógában található a csehországizsidók 19. és 20. századi sorsát bemutató kiállítás. A tervek szerint a jövőben a prágai zsinagógákban különféle esti programokat – koncertek, filmvetítés, beszélgetések – is szerveznek.

[popup][/popup]