Megmentett egy zsidó családot, menekülnie kellett

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Arije Deri belügyminiszter izraeli rezidens státuszt adott egy palesztin férfinak, aki 2016-ban megmentette egy zsidó család gyermekeit egy terrortámadás után, melyben a családfőt, Michi Mark rabbit meggyilkolták.

“Mark rabbit a gyermekei szeme láttára ölték meg, és te pedig bátorságról és nagy emberségről tettél tanúbizonyságot,” mondta Deri a dokumentumok átnyújtásakor. “Segítettél a gyermekeknek, vigyáztál rájuk. Tudom, hogy magas árat fizettél érte. Miután az ügy eljutott hozzánk, úgy határoztunk, hogy megkönnyítjük az életedet, és státuszt biztosítunk számodra Izraelben. Te ide tartozol.”

Mark rabbit 2016 július elsején ölték meg egy fegyveres terrortámadás során, miközben családja társaságában Hebron közelében autózott. Felesége, Chava súlyosan megsérült és két tinédzser gyermekük szintén sérüléseket szenvedett. A Hebron környéki palesztin férfi és felesége segített az életben lévő családtagoknak kiszabadulni a felfordult járműből és első segélyben részesítették őket a mentőcsapatok kiérkezéséig.

Miután halálos fenyegetésekkel szembesült lakóhelyén, a palesztin férfi ideiglenes vízumot kapott, ami lehetővé tette számára, hogy Izraelben éljen és dolgozzon. Azonban a vízum 2018 augusztásábn lejárt és nem hosszabbították meg. Az elmúlt évben emiatt nem dolgozhatott és hajléktalanná vált.

Nemrégiben a 12-es csatorna riportot készített bizonytalan helyzetéről, amit egy kampány követett, melyben telepes vezetők is résztvettek. Végül a férfi, feleségével és fiával együtt kedden átvehették új igazolványaikat Deri belügyminisztertől.

ujkelet.live

[popup][/popup]