Megkezdődött Netanjahu ügyészségi meghallgatása – csak az ügyvédei vannak jelen

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Szerdán kezdetét vette Benjamin Netanjahu miniszterelnök meghallgatása az ellene felhozott korrupciós vádakkal kapcsolatban az Igazságügyi Minisztérium irodájában, Jeruzsálemben.

Szerdán és csütörtökön csak a legsúlyosabb korrupciós vádakat tartalmazó 4000-es számú ügyről fognak tárgyalni.

Az 1000-es és 2000-es számú ügyek pedig vasárnap és hétfőn kerülnek sorra.

A folyamat eredetileg kétnapos lett volna, de Netanjahu ügyvédei csütörtökön kérelemmel fordultak a főügyészhez, azt állítva, hogy több időre van szükségük, hogy minden érvük bemutatására kerüljön a miniszterelnök védelmében. Szintén csütörtökön Netanjahu nyilvános felhívást tett közzé, hogy meghallgatásait élőben közvetítsék, de ezt a főügyész elutasította.

A védelmi csapat élén Amit Hadad és Yosef Ashkenazi áll. Hozzájuk csatlakozik Israel Wolnerman, valamint irodáik további ügyvédei, és Ram Caspi ügyvéd, a csapat tanácsadója.

Amit Hadad

Az Igazságügyi Minisztérium csoportjának vezetője, aki végső döntést hoz a vádemelést illetően – Avichai Mandelblit főügyész. Hozzá csatlakozik Shai Nitzan államügyész, a Netanjahu-ügyeket vezető ügyész, Liat Ben-Ari, Nurit Litman államügyész helyettes, valamint Raz Nizri és Amit Merari főügyész helyettesek.

A miniszterelnök többször kijelentette, hogy az ellene felhozott vádak “össze fognak omlani” a tárgyalás során. Ugyanakkor a Netanjahu-ügyeken dolgozó 20 ügyvéd közül egyetlen egy sem mondta, hogy a miniszterelnököt a vesztegetésnél kisebb bűncselekmény elkövetésével kéne megvádolni.

Avichai Mandelblit főügyész februárban jelentette be vádemelési szándékát Netanjahu ellen, a 4000. sz. ügyben vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés, az 1000-es és 2000-es sz. ügyekben pedig csalás és bizalommal való visszaélés miatt.

A miniszterelnök tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el.

A vádemelési szándék nem egyenlő a hivatalos vádemeléssel. A meghallgatás során Netanjahu lehetőséget kap arra, hogy elmondja a saját verzióját, és ezzel akár meg is változtathatja a főügyész álláspontját. Ha ez nem sikerül, Mandelblit hivatalosan vádat fog emelni ellene.

A törvény nem mondja ki egyértelműen, hogy a vádemeléssel sújtott miniszterelnöknek le kell mondania.

Teljes cikk

Címkék:korrupciós vádak, Netanjahu, ügyészi meghallgatás

[popup][/popup]