Megkezdődött a 72 órás tűzszünet

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Helyi idő szerint kedden reggel nyolckor megkezdődött az egyiptomi közvetítéssel létrehozott 72 órás tűzszünet a Gázai övezet palesztin frakciói és Izrael között – közölte az izraeli média.

Izrael Gáza fotó EPA

Harcok a gázai övezetben (fotó: EPA)

A tizes tévécsatorna híradása szerint egy öt perc alatt huszonöt rakétából álló, az ország déli és középső része ellen indított rakétasorozat előzte meg a tűzszünet életbe lépését, amire Izrael ágyútűzzel válaszolt.

Az izraeli hadsereg a fegyvernyugvás előtt kivonta szárazföldi egységeit a Gázai övezetből. Peter Lerner katonai szóvivő közölte: a hadsereg a gázai hadművelet során harminckét alagutat robbantott fel, amelyeket a Hamász szélsőséges palesztin szervezet azért ásott a föld alá, hogy azokon keresztül Izrael területére hatolva támadásokat hajtson végre.

Egyelőre nem szerelik le a háborús „nyolcas” behívóval mozgósított tartalékos katonákat. Ezek az egységek a gázai határ izraeli oldalánál állomásoznak, de a huszonkilenc nappal ezelőtt indított Erős Szikla hadművelet a hadsereg szempontjából véget ért – közölte egy illetékes a Jediót Ahronót című újság honlapján, a YNET-en.

A hadjárat hatvannégy izraeli katona életét követelő szárazföldi invázióját az alagutak felszámolása érdekében indította Jeruzsálem. A hadsereg véleménye szerint lehetnek további, számára ismeretlen föld alatti folyosók, amelyekről ha tudomást szereznek, akkor azokat izraeli kijárataiknál fogják felszámolni.

A 72 órás fegyvernyugvás idején tárgyalások kezdődnek egyiptomi közvetítéssel Kairóban a hosszan tartó tűzszünet feltételeiről. Kedden várhatóan összeül a nemzetbiztonsági kabinet a további lépések megbeszélése céljából – közölte a YNET.

Eközben heves viták kezdődtek Izraelben a háborús kárpótlások ügyében, amelynek keretében az üzletek tulajdonosait kompenzálják elmaradt bevételeik és a háborús károk miatt. Kiemelt támogatás illeti az övezet határaitól számított negyven kilométeres sávot, de ezt hatvan kilométerre szeretnék bővíteni annak nyomán, hogy a Hamász növelte rakétái hatótávolságát. Pénzügyi szempontból fontos kérdés a történtek elnevezése is, mert ha „hadműveletnek” hívják, akkor az üzletek tulajdonosai kevesebb kártérítést kaphatnak, ha viszont akár utólag „háborúvá” minősítik át az Erős Szikla hadjáratot, akkor a helyi törvények szerint komolyabb pénzügyi forrásokat kell erre a célra átcsoportosítania a költségvetésnek.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]