Meghalt Ronit Elkabec, Izrael egyik leghíresebb színésznője

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Ötvenegy éves korában rákbetegégben elhunyt Ronit Elkabec, külföldön is ismert izraeli színésznő, forgatókönyvíró, rendezőnő – jelentette a helyi közszolgálati rádió kedden.

Ronit Elkabec a 63. Cannes-i Filmfesztiválon 2010. május 21-én Forrás: Getty Images, Sean Gallup

Az Izraelben és Franciaországban is forgató Ronit Elkabec filmjei számos nemzetközi elismerést arattak. Legutóbb két évvel ezelőtt egy izraeli válás történetét feldolgozó Gett című filmjét – melynek egyszerre volt társrendezője, társ-forgatókönyvírója és főszereplője – Golden Globe-díjra jelölték.

Az egyszerű, Marokkóból származó szülők gyermekeként felnőtt Elkabec az utóbbi évtizedben testvérével közösen egy három részből álló filmdrámasorozatban mutatta be a marokkói származású izraeliek sajátos sorsát.
Színésznőként filmjeiért három alkalommal, először 1994-ben, legutóbb pedig 2014-ben kapta meg az izraeli filmszakma legrangosabb elismerését, az Ofír-díjat. A magyar nézők a Zenekar látogatása című filmből ismerhetik, amelyben szerepe szerint egy isten háta mögötti izraeli kisváros vendéglőjét vezeti.

Elkabec 1997-ben Párizsba költözött, ahol hamarosan számos filmben és színházban aratott sikert átütő, erős személyiségével és eszköztelen, őszinte játékával.
A feltűnő szépségéről is híres Elkabec csak negyvenes éveinek végén házasodott meg és vállalt gyerekeket, hároméves ikreket hagyott hátra a betegséggel titokban vívott, hosszú harca után.

 

Címkék:Ronit Elkabec

[popup][/popup]