Meghalt Günter Grass

Írta: origo.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

87 éves korában elhunyt az egyik legjelentősebb kortárs német író, a Nobel-díjas Günter Grass. A szerző halálának hírét kiadója, a göttingeni Steidl Verlag jelentette be. A lübecki Günter Grass Ház szerint egy közelebbről meg nem nevezett fertőzés okozta a halálát. “Nem egyazon témával foglalkoztunk, de barátok voltunk, egymás tisztelői” – nyilatkozta a hír kapcsán Kertész Imre.
gunter grassMár első regénye, az 1959-ben megjelent A bádogdob világsikert aratott. 40 évvel később, 1999-ben kapta meg életművéért a Nobel-díjat. Egész életében foglalkoztatta a politika, közéleti személyiségként többször is hangot adott politikai nézeteinek.

Felszólalt az idegengyűlölet ellen

Az 1960-as évektől támogatta a Németországi Szociáldemokrata Pártot, majd Willy Brand beszédírója lett. Politikai megnyilvánulásai gyakran keltettek botrányt. A két Németország újraegyesítése alkalmával tiltakozott a Nyugat mohósága és az NDK kiárusítása ellen, felszólalt az egyre erősödő idegengyűlölet és a bevándorláspolitika ellen.

A Waffen-SS-nél szolgált

2006-ban nemcsak a német, hanem az európai közéletben is nagy vihart kavart Günter Grass kései beismerése, hogy a második világháború során a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt fegyveres alakulatánál, a Waffen-SS-nél szolgált. A 16 éves Grass a Waffen-SS-t elit egységnek tekintette, büszke volt arra, hogy ahhoz az osztaghoz került, amelyet Georg von Frundsbergről, a sváb háború kiemelkedő alakjáról neveztek el.

Nem tartotta magát háborús bűnösnek

Nem tartotta magát háborús bűnösnek, Hagymahántás közben című könyvében azt írta, egyetlen lövést sem adott le, már csak azért sem, mert egységét az oroszok sztálinorgonái már az első napokban szétoszlatták. Háborús tevékenysége sokkal inkább abból állt, hogy saját életét mentve meneküljön.

Bejelentését hatalmas megdöbbenés és vita követte. A német közélet értetlenül állt azelőtt, hogy Grass, aki műveiben és beszédeiben a múlttal való szembenézést hangsúlyozta, hatvanegy évet várt ennek a vallomásnak a közzétételével. Egyesek bírálóan, mások elismerően kommentálták a „beismerést”.

PR-fogás?

Charlotte Knobloch, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöknője a beismerést egyenesen PR-fogásnak tekintette, amellyel az író éppen akkor megjelent művét akarta népszerűsíteni.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]