Meghalt Erős Ferenc

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Fia tájékoztatása szerint 73 éves korában elhunyt Erős Ferenc szociálpszichológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Erős Ferenc (1946-2020)

Az 1946-ban Zalaegerszegen született Erős a legjelentősebb magyar szociálpszichológus volt. Számos pszichológiai témával foglalkozó könyvet írt. Kutatási területei közé tartozott az identitás szociálpszichológiája, a pszichoanalízis magyarországi története, valamint az előítéletek és a társadalmi diszkrimináció.

Szívügye volt Ferenczi Sándor életművének sajtó alá rendezése és kiadása, maga is számos tanulmányt írt róla. Szerkesztette a Thalassa pszichológiai folyóiratot, és több más fontos szakmai folyóirat szerkesztőbizottságában dolgozott. Utolsó könyve Psziché és hatalom címmel 2016-ban jelent meg.

Erős Ferenc azok közé tartozott, akik tudatosították a magyar nyilvánosságban a vészkorszak transzgenerációs utóhatásait, és az elsők között vett részt más tudósok mellett a nyolcvanas években a zsidó identitás kutatásában.

Lapunk visszatérő szerzője volt, személye közel állt hozzánk, osztozunk fia és barátai, pályatársai gyászában.

Stark András pszichiáter, a barát és kutatótárs – aki azóta szintén eltávozott -, 70. születésnapján köszöntötte nemrég Erőst a Szombat hasábjain, az Ős-barátságról téve közzé gondolatait.

Életút-interjújában Erős Ferenc rövid társadalomtörténetet is nyújtott a vészkorszak utáni magyarországi zsidó létről.

Méltatására visszatérünk.

*

Erős Ferenc temetése február 14-én pénteken 13.00 órakor lesz a Kozma utcai zsidó temetőben (Kozma utca 6.)

[popup][/popup]