Meghalt Bernie Madoff

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Meghalt Bernard Madoff befektetési tanácsadó és befektető, a Nasdaq volt elnöke, a történelem egyik legnagyobb piramisjátékának (Ponzi scheme) értelmi szerzője.

Bernard Madoff (Forrás: Wikipedia)

Nyolcvankét éves volt, az észak-karolinai Butner szövetségi börtönének a kórházában hunyt el, ahol 150 éves büntetését töltötte – írja az AP amerikai hírügynökség.

Négy évtizeden át hozzávetőlegesen 370 ezer embert vert át  a világ 136 országában – tudósít az Index.

Bernie Madoff 1938-ban született New Yorkban, iskolás évei alatt kapcsolódott be a Madoff Charitable Foundation jótékonysági alapítvány tevékenységébe. Anyjának brókercége volt, valószínűleg innen a tőzsdék iránti vonzalom. A jogi egyetemet félbehagyva, az 1960-as években indította el saját üzletét, a Bernard L. Madoff Investment Securities brókerházat, ötezer dollárból. Később az ő ötletei alapján alapítják meg a technológiai részvényeket összesítő Nasdaqot, amelynek a 90-es években három évig az elnöke is volt. Közben cégébe számos rokonát vonta be. Öccse, Peter vezető beosztásban volt, ő honosította meg az elektronikus kereskedelmet a cégnél. Két fia, Mark és Andrew is csatlakozott a céghez, miután befejezték tanulmányaikat. A cégnél dolgozott lánya, Shana, illetve unokaöccse, Charles Weiner is.

Évtizedeken keresztül az amerikai pénzügyi világ meghatározó alakja volt. Soha nem beszélt zseniális befektetési módszereiről – most már kiderült: azért, mert nem is voltak ilyenek. A rábízott pénzeket nem fektette be, hanem az újonnan jelentkező ügyfelek pénzéből fizetett magas kamatokat a korábbi ügyfeleknek. 2008. december 11-én tartóztatták le, 2009. március 12-én beismerő vallomást tett 11 szövetségi vádpontban.

Az ügyészek szerint a csalás értéke 64,8 milliárd dollár, mivel 2008. november 30-án ez az összeg szerepelt Madoff 4.800 ügyfelének számláján.

Három hónappal később 150 év börtönre és 170 milliárd dolláros kártérítésre ítélték.

Madoff, aki maga is zsidó volt, a New York-i zsidó elit köreiben is nagy elismerésnek örvendett, nagyon sok jótékonysági alapítvánnyal volt szoros kapcsolatban, ő kezelte a pénzüket is. Ezeknek az alapítványoknak is elúszott a teljes vagyona.

Teljes cikk

Címkék:Madoff, piramisjáték

[popup][/popup]