Meghalt a müncheni olimpia terroristáival leszámoló Moszad-ügynök

Írta: index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Nyolcvanhét évesen Tel-Avivban elhunyt Michael (Mike) Harari, a Moszad legendás ügynöke és magas rangú tisztségviselője, az entebbei vakmerő túszszabadítási akció és az 1972-ben a müncheni olimpián megölt izraeli sportolók gyilkosai utáni kíméletlen hajtóvadászat kulcsfigurája.

Mike Harari forrás haaretzcom

Michael Harari idős korában (forrás: haaretz.com)

Michael Harari 1927-ben született Tel-Avivban. 13 évesen csatlakozott a bevándorlók alapította Hagana (Védelem) fegyveres szervezethez. Három évvel később a Palmah elitalakulat tagja lett. A Moszadba 1954-ben lépett be. Európában és Afrikában verbuvált és képzett ki ügynököket az izraeli titkosszolgálatnak.

1970-ben a különleges operációs egység parancsnokává nevezték ki. A legendás ügynök 1976-ban részt vett az entebbei akció előkészítésében, amikor az izraeli védelmi erők kommandósai kimentették a palesztin és német terroristák által foglyul ejtett, és az ugandai főváros, Kampala repülőterén fogva tartott 102 túszt.

Kulcsszerepe volt annak a műveletnek a megszervezésében is, amelyben módszeresen levadászták a  Fekete szeptember palesztin terrorszervezet tagjait, akik az 1972-es  müncheni olimpián 11 izraeli sportoló életét követelő túszejtésért voltak felelősek.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]