Meghalt a kállói rebbe, aki magyarul énekelte őse dalát, a “Szól a kakas már”-t

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Rabbi Menachem Mendel Taub, az “Admorim” legidősebbje, vasárnap délután jeruzsálemi otthonában távozott, miután többször is hiába próbálták újjáéleszteni.

Menachem Mendel Taub, a kállói rebbe 96 éves korában hunyt el

Az 1923-ban Erdélyben született, 96 évesen elhunyt rabbi, a Kalever Rebbe állapota pészah előtt romlott le hirtelen.

A Holokauszt túlélője volt, Mengele kísérleteit is elszenvedte az auschwitzi lágerben, aminek következtében elvesztette arcszőrzetét, és később nem tudott gyermeket nemzeni. Felszabadulása után az USÁ-ba emigrált, állampolgárságot szerzett, de végül Izraelben telepedett le.

Aktív volt a zsidó “outreach”-ben, a zsidók visszaterelésében a vallási gyökerekhez, és a Holokauszttal kapcsolatos kommentárok szerzőjeként.

A kállói rebbe ükunokája volt, akitől a Szól a kakas már dalt eredeztetik a magyarországi hagyományok. Reb Jichok Eizik Taub egykor egy pásztorfiút hallott énekelni Nagykállóban. A legenda szerint megvásárolta a dalt, melyet a messiásvágy kifejezéseként értelmezett és egészített ki héber sorokkal.

A dalt Menachem Mendel maga is magyarul énekelte számos alkalommal közösségében, s ugyanígy budapesti látogatásakor:

The Kaliver Rebbe Sings ‘Sol O Kokosh Mar’ On The Banks Of The Danube River In Hungary

Uploaded by Yiddishetaam on 2014-04-04.

Trump nemrég tett bejelentésekor, mely szerint az USA elismeri Jeruzsálemet, mint Izrael fővárosát, a rebbe külön üzenetben köszönte meg az amerikai elnök kiállását Izrael mellett, és biztatta, ne riadjon meg kritikusaitól.

 

Kapcsolódó cikkek:

Többezres tömeg kísérte utolsó útjára a kállói rabbit

A nagykállói rabbi őrzői

 

[popup][/popup]