Megfigyelik a hazatérőket

Írta: Fekete Gy. Attila / nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Ellentétben az uniós tagállamok többségével, nálunk a hatóságok még csak hozzávetőleges adatokat sem közölnek arról, hogy adataik szerint hány magyar állampolgár, vagy tartósan és jogszerűen Magyarországon élő külföldi vesz részt a szélsőségesek oldalán az iraki vagy a szíriai harcokban. De a térségből hazatérő gyanús magyarokat persze megfigyelik.

A kurd katonákat – a pesmergákat – a szunnita szélsőségeseknek több városnál is annak ellenére sikerült megfutamítaniuk, hogy ők alkotják Irak legszervezettebb haderejét Reuters

A kurd katonákat – a pesmergákat – a szunnita szélsőségeseknek több városnál is annak ellenére sikerült megfutamítaniuk, hogy ők alkotják Irak legszervezettebb haderejét (fotó: Reuters)

A Népszabadság érdeklődésére a Terrorelhárítási Központ (TEK) azt közölte, hogy a nemzetközi együttműködésből származó adataik szerint „a harcok által érintett területeken több mint ezer uniós polgár tartózkodik, de a számuk elérheti akár az ötezret is. Vannak köztük, akik „csak” humanitárius, illetve logisztikai segítséget nyújtanak a harcoló feleknek, de sokan közvetlenül is részt vesznek a harci cselekményekben.

„Magyarország és a magyar állampolgárok biztonsága érdekében – az uniós társszervekhez hasonlóan – a Terrorelhárítási Központ is folyamatosan figyelemmel kíséri és elemzi a fegyveres konfliktusokban érintett területeken zajló eseményeket”, írta kérdéseinkre válaszul a TEK. „A térségekben megforduló és onnan hazatérő állampolgárok ugyanis minden tagország számára nagyfokú nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek”, tették hozzá.

„A terrorelhárítás területén ugyanis nemzetközi trend, hogy az illetékes állami szervek kiemelt figyelmet fordítanak a külföldön harcoló, befolyásolásra, illetve radikalizálódásra hajlamos, terror jellegű tevékenységekkel összekapcsolható személyekre”, írta a TEK.

Már nemcsak ez a trend. Némely országok, amelyeknek polgárai százas nagyságrendben harcolnak Irakban és Szíriában, már arra is figyelnek, hogy polgáraik lehetőség szerint el se jussanak a „forró övezetekbe”. Befolyásos uniós tagállamok kormányai nemrég felszólították Törökországot, hogy „zárja le keleti határát a Szíriába és Irakba tartó szélsőségesek előtt”.

Németországban vizsgálják a német állampolgárságú iszlamisták mozgási szabadsága korlátozásának lehetőségét. Miután hatalmas felháborodást váltott ki egy ausztrál apa és fia interneten közzétett fotója, amint ellenségük levágott fejével pózolnak, Ausztrália úgy döntött: ezentúl az állampolgárság elvesztését vonja maga után, ha valaki a szélsőségesek oldalán fegyvert fog külföldön.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]