Megérkezett Budapestre David Cornstein, az új amerikai nagykövet

Írta: vg.hu/zoom.hu/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Pénteken megérkezett Magyarországra az Egyesült Államok új budapesti nagykövete. David Cornsteint és feleségét David Kostelancik követtanácsos és a nagykövetség vezető diplomatái köszöntötték a Liszt Ferenc repülőtéren. A magyar kormány nevében Magyar Levente államtitkár üdvözölte őket.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke korábban felhívta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt annak kapcsán, hogy az új amerikai nagykövet a napokban foglalja el budapesti állomáshelyét. Trump szerint az új nagykövet, David Cornstein nagyszerű ember, akinek az érkezése lehetőséget biztosít a kétoldalú kapcsolatok további javítására.

David Cornstein, az új nagykövet, Magyar Levente külügyi államtitkár és André Kostelancik , amerikai ügyvivő (Fotó US Embasssy Budapest)

David B. Cornstein korábban a szenátus külügyi bizottsága előtt azt mondta, hogyszoros együttműködést tervez a magyar kormánnyal a közös biztonsági kérdések megvitatásában.

Cornstein nagykövet politikai kinevezett, nem diplomáciai, hanem az üzleti pályán mozgott, s a New York-i elit üzleti körökben ismerkedett meg Donald Trumppal, abban az időben, amkikor a mostani elnök még szintén a biznisz világában működött.

Cornstein májusi washingtoni meghallgatásán nyilvánvalóvá tette: Budapesten fő célja az lesz, hogy kiálljon a szólás- és a sajtószabadság mellett, s a Közép-Európai Egyetem sorsát is a szívén viseli majd.

Cornsteinnek személyes kötődése is van Magyarországhoz: az amerikai szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán külön kiemelte, hogy nagymamája, Sarah magyar volt, és az sem titok, hogy apai ágon orosz származású. Vagyonát ékszerekből alapozta meg, Finlay Fine Jewelry nevű hálózata ékszerek bérbeadásával foglalkozik. Tagja volt New York állam gazdaságélénkítési bizottságának és New York 2012-es olimpiai pályázatának elnökeként is dolgozott.

Cornstein maga hívta fel arra a figyelmet, hogy jól ismeri az antiszemita megnyilvánulásokat és szeretné, ha a magyar zsidók is biztonságban érezhetnék magukat.

Címkék:David Cornstein

[popup][/popup]