Megállapodás a Hamasszal?

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy Hamász forrás szerint a terrorszervezet elfogadta a többlépcsős tűzszüneti ajánlatot.

 

Ismail Haniyeh, jobbra, a Hamász politikai részlegének a vezetője, kezet fog helyettesével, Saleh el-Arourival, aki Egyiptomból érkezett Gáza városba a tárgyalások után 2018. augusztus. 2. (Fotó: Mohammad Austaz/Hamász Média Hivatal via AP)

Egy Hamász forrás állítása szerint a terrorszervezet vezetése megállapodott egy “fokozatos” tűzszünet megkötésében Izraellel, amely a határkorlátozások feloldásáért cserébe megszüntetné a gyújtogatásos támadásokat és az erőszakos tüntetéseket a gázai határ mentén.

A londoni székhelyű, szaúdi tulajdonban lévő Asharq al-Awsat újság hétfőn idézett Hamász forrása szerint az Egyiptom által közvetített hosszú távú tűzszüneti megállapodás végrehajtásának első szakaszában Izrael teljes egészében megnyitná a Kerem Salom határátkelőt és növelné a halászati zóna területét Gáza partján. Viszonzásul az övezet irányítói elkötelezik magukat az Izrael elleni támadások leállítására.

A Hamász tisztviselői a konszenzus elérése érdekében tájékoztatták a többi frakció képviselőit a megállapodás részleteiről, közölte a forrás, aki ezzel úgy tűnik részben megerősítette az izraeli Hadashot TV hírek péntek esti riportját.

A megállapodás második szakasza magában foglalná a Hamász-Izrael közötti fogolycserékre irányuló tárgyalásokat és egy hosszú távú humanitárius projekt végrehajtását Gázában.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök vasárnap találkozott a biztonsági kabinet tagjaival, hogy megvitassák az ajánlatot. A több órás ülés állítólag döntés nélkül ért véget.

“Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke tájékoztatta a biztonsági kabinetet a Gázával kapcsolatos fejleményekről. Az izraeli hadsereg készen áll minden forgatókönyvre,” olvasható a kabinet nyilatkozatában.

Izraeli tisztviselők korábban azt nyilatkozták, hogy Izrael nem fog belemenni egy olyan hosszú távú megállapodásba a Hamásszal, mely nem tartalmazza a fogtartott izraeli polgárok szabadon engedését és a 2014-es gázai háborúban megölt két katona maradványainak visszaszolgáltatását.

A Hamász a foglyokért és a katonák holttestéért cserébe azt akarja, hogy Izrael engedjen szabadon terroristákat. Ezt a követelést Jeruzsálem azonban nem fogja teljesíteni.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]