“Meg kell támadnunk minden zsidót…”

Írta: MTI/dpa - Rovat: Hírek - lapszemle

Fathi Hammád, a Hamász politikai szárnyának egyik tagja a napokban a Visszatérés menete nevű szokásos gyűlöletrituálén, a Gázai övezetet Izraeltől elválasztó határ mentén tartott erőszakos tüntetésen úgy szólt a tüntető palesztinokhoz:

Fathi Hammád (forrrás: youtube)

“Mindenhol a földkerekségen zsidók vesznek körül titeket, így meg kell támadnunk minden zsidót, le kell mészárolnunk és meg kell gyilkolnunk őket, ha Isten is úgy akarja”. Arról is beszélt a tiltakozóknak, hogy új gyárak nyíltak meg robbanómellények gyártásához, és – mint azt javasolta – minden egyes tüntetőnek fel kellene egy ilyet vennie, és át kellene mennie Izraelbe, hogy zsidókat öljön.

A Hamász hétfőn hivatalosan elhatárolódott ezektől a szavaktól.

“Ezek a kijelentések nem tükrözik a mozgalom hivatalos álláspontjait, valamint az általa elfogadott, következetes politikáját sem” – áll a radikális iszlamista szervezet által kiadott közleményben. “A mi harcunk a földjeinket elfoglaló és a szentségünket meggyalázó megszállás ellen irányul, nem a világ zsidósága vagy a judaizmus mint vallás ellen” – tette hozzá. A Hamász korábban zsidók ellen kegyhelyeiken végrehajtott támadásokat is elítélt – így a Gázai övezetet irányító szervezet.

Nikolaj Mladenov, az ENSZ-nek a közel-keleti békefolyamatért felelős különleges koordinátora elítélte e kijelentéseket.

Ahmed Juszuf Hamász-vezető levélben bírálta Hammádot szóhasználatáért. “Megértem az izraeli megszállás által a népünk ellen elkövetett bűncselekmények miatti haragját, de a robbanómellényeket emlegető beszéd nem méltó a politikusokhoz, a zsidók meggyilkolásáról szóló beszéd pedig sérti a vallást és az erkölcsöt, és még a Hamász politikai irataiban szereplő állításokkal is ellenkezik” – fogalmazott.

Címkék:felhívás gyilkosságra, Hamasz

[popup][/popup]