Még egy Izrael-ellenes ENSZ bizottság

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A genfi székhelyű ENSZ Emberi Jogi Tanácsa testülete csütörtökön úgy határozott, hogy nyitott végű nemzetközi vizsgálatot indít „a zsidó állam a palesztinokkal szembeni bánásmódja miatt”.

Az ENSZ nemzetközi jogi vezetője azzal indokolta a döntését – írja az ujkelet.live – , hogy az izraeli védelmi erők háborús bűncselekményeket követhettek el, miközben a Hamász terrorszervezetet mindössze a nemzetközi jog megsértéséért hibáztatják az elmúlt 11 napos háborús konfliktus eszkalálódása miatt.

Az Emberi Jogi Tanács a palesztinok jogállásáról szóló külön ülését lezáró szavazást – amely 24 igen, 9 nem valamint 14 tartózkodás mellett végződött, és azt követően a hivatalos állásfoglalást az Iszlám Együttműködési Szervezet hozta tető alá, amely társulat határozottan támogatja a palesztinokat az Izrael ellen folytatott konfliktusok során.

Az állásfoglalás állandó [az első ilyen jellegű folyamatos mandátumú] „vizsgálóbizottság” létrehozását szorgalmazta – amely a Tanács rendelkezésére álló leghatékonyabb eszköz – az Izraelben, a Gázai övezetben és Júdea és Szamáriában [Ciszjordánia] szerintük elkövetett jogsértések nyomon követésére és jelentésére.

Izrael elutasította a határozatot, kijelentve, hogy nem fog együttműködni egy ilyen nyomozással. A külügyminisztérium szerint a lépés “teljesen mértékben figyelmen kívül hagyja az izraeli állampolgárok felé irányuló 4300 rakétát”, amelyet a közelmúltbeli harc során Gázából izraeli civilekre kilőttek, továbbá a döntést „a nemzetközi közösség és az ENSZ erkölcsi foltjának” nevezte.

Külügyminisztérium kijelentette, hogy továbbra is védekezni fog a politikailag elfogult entitásokkal szemben, amelyek aláássák a törvényes és indokolt tevékenység legitimitását.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök elítélte a döntést, mondván a tanács „szégyenletes döntésével, kirívó Izrael-ellenes rögeszméjét” igazolta hozzátéve, hogy ilymódon „a testület többsége automatikusan tisztára mos egy népirtó terrorszervezetet, amely szándékosan célozza meg az izraeli civileket, miközben Gáza polgárait elő pajzsként használja”.

Teljes cikk

Címkék:ENSZ Emberjogi Tanácsa

[popup][/popup]