Még egy hétig tart a hadművelet?

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Tovább folyik az offenzíva a gázai övezetet uraló iszlamista erők ellen indított izraeli hadművelet második napján.

Israeli air strike in the northern Gaza Strip

(fotó: Ronen Zvulun / Reuters)

Reggel ismét Tel-Avivot és környékét vették célba az övezetből a Hamász házilagos készítésű M76-os rakétáival, amelyek akár hetven kilométerre is eljutnak. A két lövedéket semlegesítették Risón Leción település fölött a Vaskupola rakétavédelmi rendszer elfogó rakétái, de a maradványok egy főútra estek. Az ország középső részén a rakétaveszély ellenére megnyitották kapuikat szerda reggel a nyári iskolai táborok, de a nyilvános óvóhelyek is nyitva vannak légiriadók esetére.

Jeruzsálemi kormányközeli források úgy nyilatkoztak a katonai rádiónak, hogy a Hamász részéről jelenleg nincsenek puhatolózások egy esetleges tűzszünetről, s a hadművelet szerintük legalább egy hétig tart majd. A rádió szerint a kormány köreiben egyre többen követelik a Gázai övezetbe irányuló áramszolgáltatás, üzemanyag- és élelemszállítás leállítását.

Az előző hadműveletekben megszokott egyiptomi közvetítés egyelőre szünetel, a 10-es tévécsatorna esti híradása szerint az ottani vezetés zöld utat adott Izraelnek a Hamász elleni akciókhoz. Kairóban nem állnak a gázai vezérkar mellé, mert a Sínai–félszigeten a velük szövetséges iszlamisták az egyiptomi katonák ellen harcolnak.

Az Izraellel békeszerződést kötött Jordánia kormányszóvivője szerdán közleményt adott ki, amely felszólítja Izraelt a Gázai övezet elleni „barbár agresszió” leállítására és óva int annak következményeitől.

Izrael kedd hajnalban kezdte a hadműveletet kezdett a Gázai övezet iszlámista erői ellen, és mozgósított negyvenezer tartalékost. A hadsereg szóvivőjének bejelentése szerint az „Erős Szikla” fedőnevű offenzívának kettős célja van: egyrészt csapást akarnak mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre, másrészt csökkenteni akarják az Izraelre irányuló rakétatámadások számát.

A Hamász is elnevezte a hadműveletet, Gázában “Ramadán tizedike” hadműveletnek hívják, ami nemcsak a harcok keddi kitörésének dátuma, hanem egyben az Izrael számára különösen veszteséges 1973-as jóm-kipúri háború egyiptomi elnevezése is.

Az izraeli légierő Moti Almóz altábornok beszámolója szerint százhatvan katonai célpontot bombázott az övezetben éjszaka, százhúz rakétaindító állást, a Hamász tíz tisztjét és parancsnokát, valamint több alagutat. Célzott támadást hajtottak végre többek közt Háfez Hamad, az Iszlám Dzsihád beit-hanúni vezetőjének háza ellen is, aki több családtagjával együtt életét vesztette. A hamászos Rad al-Atar házát is lőtték, neki Gilád Salit elrabolt tizedes ügyében volt szerepe.

Előzőleg, kedden késő este ismét nagyarányú rakétatámadást hajtottak végre Gázából elsősorban távolabbi célpontok, köztük Jeruzsálem ellen. A Tel-Avivtól északra fekvő Haderában egy akár több mint száz kilométerre eljutó M-32-es rakéta maradványait lelték meg, amelyből az izraeli szakértők szerint még több tucat lehet a Hamásznak. Ilyen rakétákat egy négy éve elfogott iráni fegyverszállító hajón találtak.

A hadművelet megindítása óta összesen mintegy ötszáz lövedéket lőttek ki Izrael felé Gázából. Ebből a Jediót Ahronót szerdai száma szerint négyet Beér-Sevára, hármat Jeruzsálemre, egyet-egyet Tel-Avivra, Risón Leciónra, Haderára, Gederára irányoztak, Asdódban tizenegyszer, Askelónban hatszor, a Gázai övezet határához közeli Szderótban pedig ötvenszer szólalt meg a légvédelmi figyelmeztetés és kerestek menedéket az emberek.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]