Cáfolják a hírt, hogy Trump befagyasztotta volna az amerikai követség Jeruzsálembe költöztetését

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Washington azt üzente a palesztin vezetésnek, hogy Donald Trump amerikai elnök befagyasztotta országa izraeli nagykövetségének Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetését – jelentette szerda reggel az izraeli közszolgálati rádió.

Viszont a Times of Israel nevű hírportál nem sokkal dél előtt cáfolta ezt az értesülést – ugyancsak palesztin hírforrásokra hivatkozva.

    Az üzenet szerint a Fehér Ház azért döntött a választási kampány során hangoztatott ígéret felfüggesztése mellett, hogy ezzel elősegítse a térségben egy új békefolyamat beindítását.

A hírt palesztin forrásokra hivatkozva elsőként az Asark al-Avszat című, Londonban megjelenő arab nyelvű újság közölte. A lap nem jelölte meg az amerikai döntésről beszámoló palesztin vezető nevét, de azt állította, hogy hivatalosan alátámasztott értesülés szerint került le a napirendről a követség vitatott áthelyezése.

A rádió arról is beszámolt, hogy kedden David Blum jeruzsálemi amerikai konzul találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és Száeb Erekát palesztin főtárgyalóval.

Donald Trump megválasztása előtt számos alkalommal megígérte, hogy teljesíti az izraeli vezetés évtizedes kérését, és megválasztása után Jeruzsálem fővárosként történő elismeréseként átköltözteti a városba az Egyesült Államok izraeli diplomáciai képviseletét.

A palesztinok tiltakoztak a tervbe vett lépés ellen, és azzal fenyegetőztek, hogy amennyiben Washington teljesíti ígéretét, visszavonják Izrael elismerését, amely az 1993-as oslói egyezményben szerepel. Rámalláh azzal érvelt, hogy a követség áthelyezése negatívan befolyásolná az izraeli-palesztin békefolyamat egyik legérzékenyebb kérdését, miszerint a palesztinok is fővárosuknak követelik Jeruzsálemet, annak az 1967-ben Jordániától elfoglalt keleti felét. Arra is figyelmeztették Washingtont, hogy szerintük a képviselet áthelyezése ártana a térség stabilitásának, és erőszakot szülne.

Izraelnek azért lenne fontos a külképviselet áthelyezése Jeruzsálembe, mert ezzel az Egyesült Államok elismerné a város fővárossá nyilvánítását, amelyet egy 1980-ban elfogadott izraeli törvény kimondott.

A múltban több amerikai elnök, köztük Bill Clinton és George W. Bush is megígérte választási kampányában az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe telepítését, de megválasztásuk után végül egyikük sem tette meg ezt a lépést.

 

[popup][/popup]