Mecsetépítések: nemzetközi bojkott fenyegeti Magyarországot

Írta: vigyazo.blog.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Szankciókat sürget a Muszlim Világliga, ha a kormány nem enged

mecsetIszlamofóbiával vádolja a magyar kormányt és Magyarország elleni nemzetközi bojkottfelhívással fenyeget a Magyar Iszlám Közösség elnöke. Bolek Zoltán május elején levélben figyelmeztette az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy a Muszlim Világligához és Egyesült Arab Emirátusok kormányához fordul, ha nem épülhet meg a debreceni mecsetjük. Meghiúsulhat a budapesti óriásmecset terve is – amelyet blogunk ismertetett először -, miután a kiszemelt kőbányai helyszín bekerült a 2024-es olimpiai pályázatba, így “védetté” vált. Orbán Viktor szerint azonban “foglalkozni kell” a mecsetépítési igényekkel.

Úgy tudjuk, hogy nem kap kormányzati támogatást a Kőbányára, az Örs vezér tere közelébe tervezett több hektáros, négy magas minarettel övezett mecsetkomplexum. A Fehér út és a Gyógyszergyári út által határolt terület ugyanis a budapesti olimpia egyik tervezett helyszíne. A 2024-es olimpia rendezési jogáról a NOB 2017-ben dönt, így addig erre a területre biztosan nem épülhet más projekt.

Mint arról az index is beszámolt, a budapesti óriásmecset koncepcióját és látványterveit egy törökországi tervezőiroda készítette. Az épületegyüttes méretei alapján nyilvánvalóan meghaladja a KSH 2011-es népszámlási adatai alapján mintegy 3000 fős budapesti muszlim közösség igényeit, és anyagi lehetőségeit. Az építkezést az iszlam.com értesülései szerint a Török Vallásügyi Minisztérium támogatja. A török nagykövetség már felvette a kapcsolatot a 10. kerület polgármesterével, de kőbányai városvezetés nem tárgyalt érdemben a megkeresésről, arra hivatkozva, hogy a terület fővárosi tulajdonban áll.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]